JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 15.55

Tőkés: az RMDSZ akadályozta az MPP kampányát

Tőkés: az RMDSZ akadályozta az MPP kampányát
Tőkés: az RMDSZ akadályozta az MPP kampányát

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Nagyváradon kijelentette, „árnyként borult a választásokra a hazugság, a félelem és a megfélemlítés” mivel az RMDSZ képviselői „akadályozták” az MPP kampányát, és agresszíven viselkedtek az MPP jelöltjeivel szemben.

„Eddig irigyeltük román testvéreinket, mert volt miből választaniuk. Most már nem kell amiatt szégyenkeznem, hogy a magyar közösségben nincs meg az alternatíva, de meg kell állapítanunk, hogy az RMDSZ-hez viszonyítva ennek az alternatívának nem volt esélye”  – mondta Tőkés László.

Tőkés gratulált a Magyar Polgári Párt hat Hargita és Kovászna megyei jelöltjének, akik közül háromnak sikerült megszereznie Barót, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós városok polgármesteri tisztségét.

Tőkés a volt Román Kommunista Párthoz hasonlította az RMDSZ-t ami „a hatalom megszerzésére és megtartására” irányuló módszereit illeti.

– A helyzet az 1940-es évek végére emlékeztet, amikor a Magyar Népi Szövetség az RKP eszköze volt, és kizártak a közéletből minden olyan magyart, aki nem úgy gondolkodott, mint ők – mondta Tőkés.

Az újságírók azon kérésére, hogy mondana egy konkrét példát arra, hogy az RMDSZ képviselői megakadályozták az MPP jelöltjeinek kampányát, Tőkés kifejtette, a Bihar megyei Érsemjén település református lelkészét minden este megfenyegették telefonon különböző, „magyarul jól beszélő férfiak”, felszólítva őt, hogy hagyja el a települést. 

„Kíváncsi vagyok, hogy az RMDSZ listáin szerepelő 36 református lelkész is kapott hasonló fenyegetéseket” - mondta Tőkés.

A sajtótájékoztatón jelen levő Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke pedig kifejtette, a szervezet "megpróbált támogatni minden olyan jelöltet, aki az autonómiáért küzd", de "természetesen inkább az MPP jelöltjeit támogatta, mivel a magyar közösségnek nagy szüksége van politikai pluralizmusra és alternatívára az RMDSZ mellett".

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: 55 / Szerda, 2008. június 18., 23.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Teljes mértékben egyetértek Szövérdfi-Szép Zoltánnal. Nem lenne szabad megtörténnie, hogy magyar magyar ellen forduljon, főleg abban a helyzetben amiben mi vagyunk itt Romániában. Akik elvállalják, hogy a párt élére állnak, tegyék önzetlenül, ne hatalomvágytól fűtve és ne csak saját érdekeiket nézzék. Vagy talán akkor nem ragaszkodnának annyira a pozicióhoz ? Gondoljanak Ceausescura, mit ért vele, hogy egy életre lett megválasztva és arany bilibe sz***, a nép pedig nyomorgott ?!
Hozzászólt: Nagy Istvánnak / Hétfõ, 2008. június 16., 16.46 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A tiszteletesi kar nagyrésze az rmdsz kiszolgálója és lekötelezetje , lásd a Lőrinc Lóránt református lelkész hozzászólását az" Ujabb MPP feszültség Tőzmiskén"címü cikkhez.
Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2008. június 15., 17.44 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A főpásztor elsődleges nyája az általa terelt tiszteletesi kar. A népet utóbbiak terelik. Nagy baj lenne, ha a püspök mindig papjai sarkában kellene legyen.
Hozzászólt: Vallásos / Péntek, 2008. június 13., 22.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Jó pásztorunk szenteljen több időt nyájára !
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Hétfõ, 2008. június 09., 15.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Foggal korommel maradni akarnak, nem pedig kimaradni.
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Hétfõ, 2008. június 09., 15.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Erdekes felteves, de nem hiszem, hogy ez a botrany csak szinjatek volna.
Hozzászólt: Az Ismeretlen Katona / Hétfõ, 2008. június 09., 09.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Engem az egész nagy helyzet a 2006-os Magyarországi választásokra emlékeztet, amikor a Fidesz meg sem akarta nyerni. Úgy tűnik, ki akartak maradni egy időre. Ugyanez lebeg most előttünk is. Az előttem szólók informáltabbak nálam: rátalálhatnak azokra az okokra, amiért Markó és Szász "összefogtak" azért, hogy a magyarságnak nehogy ismét kormányszerepet kelljen vállalnia.
Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 09., 06.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Vagy elfelejtik az általuk kiürített egységet és megegyezésre váltanak, vagy jön a politikai gödör.
Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2008. június 08., 20.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Vegre valaki, aki rajtam kivul unja az egyseg-dumat.
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Vasárnap, 2008. június 08., 19.46 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ami a két vezér személyét illeti, egyet értek. Talán, ha megtörténne a váltás, akár a tárgyalás is szóba jöhetne!? A pártokat illetőleg, az egyik még csak most indult így, hogy korán még vélemény mondani róla.
Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. június 08., 18.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Uraim. Már annyiszor letárgyaltuk. A mostani helyzetért úgy az rmdsz mint az mpp felelősek. Egységbontás, összetartás, bármi ami a magyar politikai életet illeti a két párttól függ. Az én bajom az, hogy amíg két olyan ember kezében van a gyeplő mint Markó és Szász,nehezen jósolok szebb jövőt magunknak. Szóval először meg kell szabadulni ettől a kettőtől, s utána beszélünk. Addig, amint mondani szoktam, egyik tizenkilenc s a másik egy híján húsz.
Hozzászólt: Fráter / Vasárnap, 2008. június 08., 18.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A problema marad és nem egymást kellene meggyőzzűk,mert a Székelyföld, Maros,Szatmár,az erősnek nevezett Mpp-s terűletek nem vettek résztnagyobb arányban a szavazáson.Adjuk őssze a két eredményt ás valahol 2OO4 körüli eredményeknél lennénk.Az Mpp csar csípeget az Rmdsz szavazatokból,ezért játszik egyelőre a román pártok alá.
Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2008. június 08., 16.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sajnos a második bekezdésem zagyva maradt. Helyesen:
Szerintem az bomlaszt, aki alkalomról alkalomra kevesebb szavazatot gyűjt be a romániai magyaroktól, és az maga az RMDSZ.
Az RMDSZ azért bomlaszt, mert működése sajátosságai révén egyre kevésbé vonzó, ezért mállik a szavazóbázisa, ugyanis 18 év alatt 991601-429329 = 562272 szavazat pergett le a szervezetről, a most elértnek az 1,31 szerese.
Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2008. június 08., 14.06 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

En nem tudom, mit kellene meg tenni...? Annyira faraszto ez a bomlaszto-szoveg... Ezer es egyszer elmagyaraztuk mar, en is, mas is, hogy NEM az MPP a hibas azert, mert kevesebb szavazatot kapott az RMDSZ! Az MPP szavazoi NEM RMDSZ szavazok, ertsek mar meg.
Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2008. június 08., 13.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Fr'áter-nak
Mindennek több olvasata van.
Szerintem az bomlaszt, aki alkalomról alkalomra kevesebb szavazatot gyűjt be az RMDSZ a romániai magyaroktól. Azért bomlaszt, mert működése sajátosságai révén egyre kevésbé vonzó, tehát málik a szavazóbázis, ugyanis 18 év alatt 991601-429329 = 562272 szavazat pergett le az RMDSZ-ről, a most elértnek az 1,31 szerese.
Íme az adatok, választásról választásra:

1990-es
képviselőházi 991 601 szavazathoz, ami 7.23% volt

1992-es
képviselőházi 811 290 szavazat, 7.46%

1996-os
képviselőházi 812 628 szavazat, 6,64%

2000-es
megyei tanácsi 512 413 szavazat, 6,3%
képviselőházi 736 863 szavazat, 6,8%

2004-es
megyei tanácsi 513 165 szavazat, 5,67%
képviselőházi 624 717 szavazat, 6.20%

2007-es európai parlamenti 282 929 szavazat, ami 5,52%,

2008 megyei tanácsi 429 329 szavazat, 5,14%
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Vasárnap, 2008. június 08., 13.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Bomlasztani egy egységet? Lehetetlen, csak abban az esetben, ha már amúgy is bomlásnak van indulva. Mindenkinek más a véleménye a dolgokról. Ha a Rmdsz vezetők belátták volna azt, amit ön sem lát, akkor lehetséges nem így állna a magyarság helyzete. Az erő csak az egységben van, csak meg kellene határozni mi az egység? A magyarság vagy az RMDSZ. Én azt tartom, két magyar ember (és nem csak) meg kell, tudjon egyezni, nem csak a hatalmat és pozíciót kellene szem előtt tartani.
Hozzászólt: Fr'áter / Vasárnap, 2008. június 08., 13.05 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves f... ezt a rossz dumát a 7O napos pártról etessék egymással. Amióta mpsz van azóta bomlasztanak.Sajnos nem csak a Székelyföldön,hanem Szilágyban és végig a Ny-sávban.Annyira van szükség ezen a vidéken empépére mint amennyire ez szavazatokban megmutatkozott.
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Vasárnap, 2008. június 08., 09.42 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Egy ideális világban, ahogyan mondta, csak egy magyarnak kellene lennie, na de ez itt reális világ és nem csak magyarok vannak. Ezért történhet meg olyan dolog is, hogy valaki, mint például ön is véleményt, mond olyan emberekről, akiket nem ismer, nem tudja mi a szégyenérzet, holott beszél róla, a leszerepelést pedig szintén nem jó mondatrészben használja, pedig remélhetőleg tudja, hogy egy olyan párt, amely durván 70 napos, semmi esetre nem mondható leszerepeltnek, mert remélem tudatában, van, hogy mandátumokat szerzett. Abban az esetben pedig ön az, aki téved, mert én nem osztályoztam a magyarokat, de ha ön más kategóriába érzi magát, nem vitatkozok, de egy magyar ember, ha példának okáért egy olyan néven szól hozzá, mint a ,,fráter’’ elvárható lenne, hogy ne úgy szóljon hozzá, mint egy f…..
Hozzászólt: fráter / Vasárnap, 2008. június 08., 00.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Csodálkozzon nyugodtan,a frátr nem azonos azzal a kategóriával amelybe a frájerek tartoznak.A szomorú viszont az,hogy a magyarokat osztályozni probálja,honnan a bátorsága,hogy igazi magyarokról beszéljen.Ezek szerint vannak pót,esetleg tartalék magyarok.Honnan szalasztották magukat,írjon egy kicsit az Űber menschekről is.Ennyit az értelemről.Csak magyar van.
Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Szombat, 2008. június 07., 17.02 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt fráter, csodálkozva olvasom beírását, amelyben előfordulnak helyesírás hibák, persze lehetséges, hogy csak a gyorsaság következtében történtek. Van hol szóközt, téveszt, de olyan is van hol betűt, mint például a megyei helyett megzeit ír és a frájer helyett frátert. Ha ön igazi magyar ember jó lenne odafigyelnie dolgokra, nehogy valaki félre véleményezze, ha nem magyar ember, akkor pedig még inkább figyeljen, nehogy más legyen a szavak értelme.
Hozzászólt: Mihály Lehel / Szombat, 2008. június 07., 16.47 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Isten áldja a munkáját továbbra is.
fráter, Temes megye kisebb mint Erdély.
Hozzászólt: fráter / Szombat, 2008. június 07., 15.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tőkés és Toró lehetnek elégedettek,de ők a Temes megzei szervezet tagjaiként nem éreznek egy kevéske szégyent azért,hogy megint leszerepeltek.Mivel segítették Temesvárt.Kinek vágják az utat,saját maguknak.
Hozzászólt: kiskirály / Szombat, 2008. június 07., 11.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Egy ilyen ember, mint Tőkés László, aki akkor magára vette a magyarok sorsát és zászlaját, amikor még életet vettek az effajta megnyilvánulásért, tisztelet és megbecsülés illeti.
Hol volt akkor Markó Béla, Király András, és sorolhatnám…?Tőkés ott volt, kiállt, és beszélt, saját magát, családját, kockáztatva, nem szűnt meg hallgatni. És most sem hallgat, megy előre , vágja az utat, mint annak idején. Mai napig azt a célt hiszi és szolgálja, mit a forradalom napjaiban felvállalt, ilyen emberre van szükség a magyar nemzetnek. GRATULÁLOK!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'