JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.15

Törvény a genetikai diszkrimináció tilalmáról

Törvény a genetikai diszkrimináció tilalmáról
Törvény a genetikai diszkrimináció tilalmáról

A genetikai alapú diszkriminációt tiltó törvény készül az Egyesült Államokban; a washingtoni szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el csütörtökön a tervezetet. Az évszázad első jelentős polgárjogi törvényéről van szó – jelentette ki Edward Kennedy szenátor, aki szerint a genetikai személyazonosság alapján történő megkülönböztetés éppúgy elfogadhatatlan, mint a faji vagy vallási alapú diszkrimináció.

A törvényjavaslat megtiltja a munkáltatóknak és biztosítóknak, hogy diszkriminációt alkalmazzanak az emberek ellen genetikai adottságaikra hivatkozva.

Már bizonyos, hogy csak idő kérdése a törvény elfogadása, az ugyanerről szóló javaslatot a képviselőház ugyanis már tavaly áprilisban, 420-3-as szavazati aránnyal elfogadta. A törvényi tilalmat a Fehér Ház is támogatja. A két ház között egyeztetett és valószínűleg már a jövő héten megszülető törvényváltozat George Bush elnök aláírásával hatályba léphet.

A tudósok egyre több betegség genetikai kódját térképezik fel, ami alapján lehetővé válik majd annak megállapítása, hogy mekkora hajlama van egy személynek például rákra, cukor- vagy szívbetegségre. A törvény azt akarja elérni, hogy azok a munkáltatók és biztosító cégek, amelyek nem akarják magukra vállalni az esetleges költséges kezelések terhét, ne tudjanak visszaélni a genetikai információkkal, ne tudják azokat senki ellen felhasználni.

A munkáltatók számára tilos lesz genetikai adatok alapján dönteni személyek alkalmazásáról, elbocsátásáról és előléptetéséről. A betegbiztosítók pedig nem utasíthatják el emberek biztosítását, nem emelhetnek a járulékon genetikai alapon. Ugyancsak tilos lesz bárkit genetikai tesztre kötelezni.

A törvénytervezet szellemében - a tilalmat sok tudományos, orvosi és egészségügyi szervezet támogatja, a kereskedelmi kamara viszont ellenzi - a genetikai információkat csak a doktorok és pácienseik használhatják fel a jobb orvosi döntések érdekében.

(Duna TV)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'