MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.12

Trump egy brit tévének: „Nagyon sok problémám van az Európai Unióval”

Donald Trump amerikai elnök szerint az Európai Unió „nem az, aminek lennie kellene”, és neki személy szerint is nagyon sok problémája van az EU-val.

 

Trump, aki a múlt heti davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott az ITV brit kereskedelmi tévétársaságnak, a vasárnap késő éjjel műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy „remek” kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel és, ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot kérni, amiért nemrégiben megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját.

Trump az interjúban kijelentette: nem csodálkozik azon, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, mivel a britek nem akarják, hogy „a világ minden tájáról” Nagy-Britanniába vándoroljanak „olyan emberek, akikről semmit nem tudnak”.

Az amerikai elnök kijelentette azt is, hogy Theresa May brit miniszterelnök helyében ő „másképp, még keményebben” tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió „nem az, aminek lennie kellene”.

Trump közölte: neki is nagyon sok problémája van az EU-val, mivel az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. „Nem tudjuk bejuttatni áruinkat” az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra – panaszolta az amerikai elnök.

Trump alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett, mondván: a jelenlegi helyzet „nagyon is (az EU) kárára válhat”. Részletekbe mindazonáltal nem bocsátkozott.

Az Egyesült Államok messze az EU legnagyobb külső kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke 2016-ban megközelítette a 700 milliárd dollárt.

(Forrás: MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'