JelenHaz
Csütörtök, 2019. július 18., 01.31

Ügyészségi feljelentést tett a csendőrség

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt feljelentést tett a román csendőrség a diaszpóra augusztus 10-i, erőszakba torkollott tüntetése ügyében – közölte szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A csendőrség ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

A csendőrség a demonstráció másnapján még csak néhány rendbontó előállításáról és megbírságolásáról számolt be. Akkori értékelésük szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett” csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel, emiatt 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás.

A karhatalom azt követően jutott arra a következtetésre – az események után több mint egy hónappal –, hogy 10-től 25 évig terjedő börtönbüntetésekkel sújtható súlyos államellenes bűncselekmények történetek, miután Liviu Dragnea, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke külföldről pénzelt államcsíny-kísérletnek minősítette az augusztusi tüntetést.

Az ellenzéki média úgy értelmezte, hogy a belügyi erők feljelentése válaszlépés a katonai ügyészség vizsgálatára, amelyet az erőszakos tömegoszlatás jogosságának kivizsgálására indított a vádhatóság, csaknem 800, hatósági brutalitásra panaszkodó tüntető feljelentése alapján.

Közben szerdán a szociálliberális kormánytöbbség leszavazta a „PSD gumibottal támad a román demokráciára” című egyszerű indítványát, amellyel Carmen Dan belügyminiszter elmarasztalását kérte a jobbközép ellenzék az augusztus 10-i, szerintük indokolatlanul erőszakos karhatalmi fellépés miatt.

A román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációija okán – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a több tízezres tömeg „lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani. (MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'