https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.14

Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni „rém” áldozatai

Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni „rém” áldozatai
Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni „rém” áldozatai

Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni „rém” áldozatai: az osztrák rádió szerint a névcseréről intézkedő iratok már el is készültek, csupán az szükséges, hogy az érintettek aláírják őket. Elisabethet és gyermekeit az amstetteni klinikán ápolják, szigorúan elszigetelve a külvilágtól.

Ügyvédjük már korábban célzott rá, hogy gondot jelenthet a „személyazonosságuk”, kettős értelemben is. Egyrészt az a három gyerek, aki a pincében élt, egyelőre semmiféle hivatalos okmánnyal nem rendelkezik, születésüket sehova sem jegyezték be. Másrészt ahhoz, hogy mindnyájan új életet kezdhessenek, szükségessé válhat, hogy új személyazonosságot vegyenek fel, illetőleg nevet változtassanak.

Az ápoltakkal egy külön orvos- és pszichológuscsapat foglalkozik. A gyerekek gyógypedagógiai és pszichológiai kezelésben részesülnek, és a felnőttek bevonásával családterápiás beszélgetést is folytatnak velük. A múlt hét óta tanárok járnak ahhoz a két gyerekhez, akik jószerivel egész eddigi életüket a föld alatti odúban töltötték: ők sem írni, sem olvasni nem tudnak, természetes fényt is csak szabadulásuk után láttak.

Külön helyen gondozzák a hatodik gyereket, a tizenkilenc éves Kerstint, aki életveszélyes állapotban került április 19-én kórházba. Klaus Schwertner, a klinika szóvivője elmondta, hogy még mindig az intenzív osztályon fekszik, de már sokkal jobban van, és az orvosok hamarosan felébresztik a mesterséges altatásból. Maga a folyamat beletelik néhány hétbe, mert csak fokozatosan lehet csökkenteni azoknak a gyógyszereknek az adagolását, amelyekkel kómában tartják.

Az áprilisban kipattant ügy gyanúsítottját, Josef Fritzl mérnököt azzal vádolják, hogy házuk pincéjében 24 éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most 42 éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született. Az egyik azonban néhány napos korában meghalt. A lány és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött egészen a közelmúltig. Három másik gyereket a „nagyszülők” magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'