JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 17.02
Feszült német-török viszony

Újabb épület lángokban

Újabb épület lángokban
Újabb épület lángokban

Mára virradó éjszakán újabb törökök által lakott épület borult lángokba Németország délnyugati részén. Ellenben a néhány héttel ezelőtti Ludwigshafen-i hasonló esettel, amikor 9 török bevándorló vesztette életét, most senki sem sérült meg, mivel a tűzoltóknak sikerült az időben semlegesíteni a lángokat.

A rendőrség szándékos gyújtogatást gyanúsít, mivel a helyszínen nem kevesebb, mint 6 tűzfészekre bukkantak.

A németek többsége szerint problémákkal terhelt a török bevándorlókkal való együttélés. A Forsa közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból kitűnik: a németek több mint 40 százaléka problematikusnak tekinti a németországi törökökkel való egymás mellett élést, sőt 12 százalék azon a véleményen van, hogy az együttélést rendkívül súlyos problémák terhelik.

Az előzményekhez tartozik, hogy az elmúlt hónapokban németországi külföldiek köztük nagy számban török fiatalok erőszakos cselekményeket hajtottak végre németek ellen. A ludwigshafeni tragédia okait, pedig azóta is egy közös német-török szakértői csoport vizsgálja, nem zárva ki azt sem, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök minapi németországi látogatása olaj volt a tűzre: a miniszterelnök a túlzott beilleszkedést árulásnak nevezte, helyette török nyelvű iskolákat és egyetemeket követelve Németországban. Angela Merkel német kancellár elutasította ki török kollégája javaslatát, amint az említett felmérésben megkérdezett németek is: több mint 90 százaléka a leghatározottabban ellenzi.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'