JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 16.14

Újabb Karadzsics-sztori

Újabb Karadzsics-sztori
Újabb Karadzsics-sztori

Saját áldozatának személyazonosságát vette fel Radovan Karadzsics  – derítette ki egy belgrádi lap. A szerb média folyamatosan derít ki részleteket Karadzsics bujkálásáról. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy mi vezetett Karadzsics letartóztatásához.

Van, aki szerint a titkosszolgálati nyomozás, mások szerint politikai döntés áll a háttérben. Sokan azt is elképzelhetőnek tartják, hogy tábornoka, a szintén bujkáló Ratko Mladics adta fel Karadzsicsot. Radovan Karadzsics saját áldozatának a személyazonosságával bujkált. A néha Dragan Dabics egy szarajevói férfi volt, aki 1993-ban épp abban a bombázásban halt meg, amit Karadzsics rendelt el. Az egykori politikust többek között ezért is akarják bíróság elé állítani.

A szerb sajtó naponta közöl új részleteket Karadzsics titkos életéről. Állítólag a barátnője sem sejtette, hogy kicsoda a férfi valójában. Karadzsics azt mondta neki, hogy a háború idején Amerikában élt, és 4 gyereke a mai napig ott van.

Az elmúlt 13 évben szabadon mozgott. Kézrátételes gyógyításból élt, és több száz ember előtt tartott hasonló előadásokat a bioenergiáról. Az ilyen videók egy egészségügyi magazin mellékleteként jelentek meg, ahol Karadzsics a cikkeit is közölte.
Azt nem tudni, hogy a háborús bűnöst hogyan fogták el. Az 5 millió dolláros nyomravezetői díjat senki sem kapta meg. A szerb lapok egy része brit titkosszolgálatra hivatkozik, mások szerint fia lehallgatása vezette a rendőröket Karadzsicshoz.

Felmerült az is, hogy a másik keresett háborús bűnös, Ratko Mladics dobta fel Karadzsicsot, hogy őt békén hagyják. A spekuláció alapja, hogy a hágai együttműködésért felelős megbízott szerint aközben fogták el Karadzsicsot, hogy Mladicsot keresték.

A legvalószínűbb feltételezésnek mégis az tűnik, hogy a szerb vezetés néhány tagja eddig is tudta, Karadzsics hol rejtőzködik. A múlt hónapi választások után a nacionalisták pozíciója meggyengült, az új vezetés pedig inkább beáldozta Karadzsicsot az európai integrációs tárgyalásokért cserébe.

(hírTV)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'