JelenHaz
Péntek, 2019. november 22., 07.05

Ünneplés a terror árnyékában

Ünneplés a terror árnyékában
Ünneplés a terror árnyékában

A terror árnyékában ünnepelték a függetlenség napját Indiában. A dél-ázsiai ország 61 éve, a pakisztáni függetlenség másnapján vált ki a brit gyarmatbirodalomból. A két nukleáris hatalom között az északi Kashmir-régió miatt egyre nagyobb a feszültség.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett ünnepli függetlenségének 61. évfordulóját India. A hatóságok attól félnek, hogy az ünnepségek idején folytatódhat az utóbbi hetek merényletsorozata. Új Delhiben Manmohan Singh miniszterelnök az erősödő terrorizmusra és az észak-indiai Kashmir-régió miatt kialakult feszültségre golyóálló üveg mögül hívta fel a figyelmet.

Kashmir már India és Pakisztán függetlenedése előtt is a két ország konfliktusainak központjában állt. A nukleáris hatalmak közötti három háborúból kettőt a kettéosztott régió miatt vívtak. A terület egyik része pakisztáni, a másik indiai fennhatóság alatt áll. Az indiai területeken a muszlim szeparatisták rendszeresen követnek el merényleteket.

Manmohan Singh-nek belpolitikai problémákkal is szembe kellett néznie. Az ellenzék ugyanis élesen kritizálta, amiért az urándúsításhoz szükséges alapanyag-kereskedelemről tárgyalt az Egyesült Államokkal.

India 1947-ben, a pakisztáni függetlenedést követő napon szabadult fel a brit uralom alól, és lett az egykori brit gyarmatokat tömörítő nemzetközösség tagja.

(hírTV)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'