JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 04.20

Választáson búcsúztathatják Musarrafot

Választáson búcsúztathatják Musarrafot
Választáson búcsúztathatják Musarrafot

Feszült választáson szavazhatják le Pervez Musarraf csaknem tízéves uralmát Pakisztánban hétfőn. A rendet katonák és rendőrök tízezrei igyekleznek fenntartani. Az ellenzéki pártok már előre csalást szimatolnak, és nagy tüntetésekkel fenyegetnek.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődtek ma reggel a parlamenti választások Pakisztánban. Összesen 81 millió választópolgár szavazhat reggel nyolc és délután öt között. A legtöbb szavazatra a két hónapja merénylet áldozatává vált Benzir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) számíthat. A Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam (PML-K) várhatóan jelentős vereséget szenved majd.

A választás révén felálló új kormánnyal Pakisztán közel tíz sok évnyi katonai uralom után térhet vissza a polgári demokráciához, jóllehet sokan tartanak attól, hogy a hatalmat 1999-ben puccsal megszerző Pervez Musarraf elnök és pártja elcsalja az eredményt. Az ellenzéki pártok hatalmas tüntetésekkel fenyegetnek erre az esetre.

A Musarraffal szembeni elégedetlenség eddig is heves gyakran erőszakba hajló tüntetésekben csapódott le. Egy szombati megmozduláson 47 ember vesztette életét. Nem véletlen, hogy a rendre a rendőrség mellett több mint 80 ezer katona is ügyel ma.

A választást eredetileg január 8-ra tűzték ki, ám december 27-én meggyilkolták Benazir Bhutto volt kormányfőt, a legesélyesebb ellenzéki párt vezetőjét. Emiatt elhalasztották a szavazást.

A szavazás csak lassan indul be, kora reggel még alig lehetett embereket látni a szavazóhelyiségekben – jelentette a BBC Karachi tudósítója.
(origo)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'