JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.51

Visszakaphatják „elzabrált” műkincseiket

Hiába szorgalmazta már négy éve az „elzabrált” műkincsek visszaadását a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, eddig csak részeredmények voltak: néhány nemesi család örököse visszakapott ugyan pár műtárgyat, köztük festményeket, bútorokat, de az igazán jelentős műkincsek közül eddig egy sem került vissza egykori tulajdonosához.

Most úgy tűnik azonban, hogy a Zsolnay család hamarosan visszakapja egykori gyűjteményének jelentős részét – írja a Napi.hu.

A több ezer darabos Zsolnay-kollekciót valaha a gyár területén levő családi múzeumban lehetett megnézni, de az államosításkor ezeket is „besöpörték” a nagy közös vagyonba. A család az elmúlt években kérte a gyűjtemény visszaadását, de ezt eleinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ügyben illetékes miniszterrel, Lázár Jánossal közösen elutasította.

A kollekció gerincét a gyárban készült porcelánremekek mintadarabjai alkotják, de a hétszobás házi múzeum sok száz olyan műkincset is rejtett, amelyeket külföldi útjaikon gyűjtöttek be a Zsolnay család tagjai.

A visszaadandó tárgyakról tételes lista még nem érhető el. A kollekció darabjai raktárakban és a pécsi Janus Pannonius Múzeumban vannak.

A 2013-ban indult restitúciós folyamattal kapcsolatban legutóbb 2015 nyarán az MNV azt közölte: összesen 286 tárgyat készülnek visszaadni, egykori főnemesi családok műkincseiről van szó.

Most a lap a vagyonkezelő helyett a Miniszterelnökségtől kapta azt az információt, hogy 18 ügyet zártak le és 9500 műtárgyról született döntés. Két ügy még folyamatban van, egyet pedig, a Károlyi családot érintő vagyontárgyak ügyét újranyitottak. Ez utóbbihoz hasonló a Zsolnay-ügy, amelyben a család által begyűjtött bizonyítékok miatt változtatták meg a korábbi teljesen elutasító határozatot – olvasható a cikkben. (hvg.hu)

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'