JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.37
A Resicabányai Magyar Napok műsora rendjén

'56 Október 23-ra és Liszt Ferencre emlékeztek

Az orgonista Liszt műveiről értekezik
Az orgonista Liszt műveiről értekezik

Resicabánya, illetve Boksánbánya magyarsága a megyei Magyar Művelődési Házban (RMDSZ-székház) és a Havas Boldogasszony templomban emlékezett meg idén is a magyarországi és a hazai '56-os eseményekről.

Egy kis „nagyotmondással” azt is állíthatjuk, hogy ezúttal maratoni volt a program, hiszen 17 órától 20 óráig voltak lekötve a csekélyszámú érdeklődők.

A Magyar Művelődési Házban Őz Júlia ismertette a magyar forradalom tündöklése és bukása eseménynaptárát, amelyet Bálint Erzsébet a Platanus Művelődési Egyesület elnöke állított össze.

Tóth János boksánbányai RMDSZ-elnök és a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Ha én rózsa volnék című nagysikerű videoklipet mutatta be, amelyet a jelenlévők együttes javaslatára – remélhetőleg – a Facebookra is feltöltött. Theer József boksánbányai lakos egy Szombati-Szabó-költemény elszavalásával járult hozzá az együttléthez.

A műsor végeztével egy csésze kávé mellett mondhatta el ki-ki a maga véleményét, visszaemlékezését.

A Havas Boldogasszony római katolikus templomban – egyben  (Bálint Erzsébet részéről) Liszt Ferencre is emlékezve 200. születése évfordulóján (Doborján, 1821. október 22.) orgonahangverseny volt, ahol Cristian Rosoaga a kolzsvári zeneakadémia igen tehetséges diákja játszotta a nagy zeneszerző hét művét (Nun danket alle Gott Coral, O sacrum convivium, Ave Maria, A magyarok Istene, Andante religioso, Ora pro nobis – Litaniae, B.A.C.H. Preludium és Fuga). Repertoárja végeztével a szűnni nem akaró taps hatására ráadásként a Szózat und Ungarischer Hymnus című művét adta elő olyan sikerrel, hogy annak második felét meg kellett ismételnie.

Sajnálattal jegyezzük meg, hogy az a resicabányai művelt zenekedvelő magyar és más nemzetiségű közösség, amely nem is olyan rég még rendszerint úgy megtöltötte a templomot, hogy állva is sokan voltak kénytelenek részt venni a hangversenyen, úgy elkopott, hogy ezúttal csak 33 (harminchárom) lélek maradt a néhány perccel előtte befejezett magyar mise után a templomban.

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy a Magyar Napok keretében szombaton volt a hagyományos szüreti bál, amelyre azonban hiába várták a verseci meghívottakat, mert ők nem érkeztek meg s csak késő este mentették ki magukat telefonon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'