JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.00
Születésnap a színpadon

A 83 éves Ferenczy Annamáriát köszöntötték

A 83 éves Ferenczy Annamáriát köszöntötték
A 83 éves Ferenczy Annamáriát köszöntötték

Ferenczy Annamária egyik műsorában, Nekem élet a színház-ban arról vallott, hogy életének minden mozzanatát, történését a színház határozta meg: az élete tartalma a színház s a színház az élete.

Mi sem természetesebb, hogy a színházba ma is naponta bejáró művésznő születésnapi ünneplését a színpadon rendezete meg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. Neki és érte gyultak ki a rivaldafények a hét közepén, őt illette minden virágkosár, számára készült a születésnapi torta. Életenergiája, fiatalos kedve csodálatra méltó, hiszen szinte valamennyi repertoárdarabban, ha csak egy villanásnyi időre is, bent van a színpadon. Vágyik a szereplésre, bár tudja, hogy sem a drámaírók, sem a rendezők nem az ő korosztályában gondolkodnak; ő a Sors kegyeltje, aki a színháznak élhetett és élhet.

Ferenczy Annamária nem szereti a múltidéző beszélgetéseket, régi előadásokról mindig kurtán nyilatkozik: „ezt szerettem, abban jó voltam, amazt nem igazán értettem, azt játssztuk néhányszor, az nagy siker volt”. Pályája kezdete óta egy füzetbe vezeti szerepei lajstromát; jelenleg közel van a 200. bejegyzéshez. Szerencsés színészalkat a tragikai és a vígjátéki szerepekre egyformán alkalmas. Szerepet sohasem utasított vissza, mindent eljátszott, amit a rendezők és direktorok rábíztak, sohasem lázadt, sohasem elégedetlenkedett, legfeljebb csak akkor, ha nevét nem találta a szereposztásban.

Magyarláposon született (1926. május 13-án), operaénekesnek készült, aztán mégis színész lett, de az énekléshez soha sem lett hűtlen. Operettekben, zenés darabokban gyakran lépett fel, sanzonokat, megzenésített verseket is szívesen énekelt. Egyéni műsoraiban a daloké volt a vezető szólam. 1951-ben Nagyváradra szerződött, ott aratta első visszhangos sikereit, s kamatoztatta sokoldalúságát. A váradi évekből szívesen emlékezik vissza Hubay-Vas-Ránki zenés darabjában, Egy szerelem három éjszakájában aratott sikerére, s az elsőrangú prózai szerepekre is. Gertrudis volt Katona József Bánk bánjában, Nagyezsda Gorkij Az utolsók című darabjában, Lady Milford Schiller Ármány és szerelemjében, Bocskova Lev Tolsztoj Feltámadásában, komiszárnő az Optimista tragédiában. Emlékezetesek alakításai Bartha Lajos Szerelem című darabjában, Bertholt Brecht Kurázsi mamájában, Kiriţescu Szarkafészekjében, Lovinescu Egy művész halála címűdarabjában.
1966-tól játszik folyamatosan a Béga-parti városban. Vígjátékban mutatkozott be a közönségnek: Ben Johnson Volpone című darabjában, partnerei a társulat vezető színművészei: Fábián Ferenc és Sinka Károly voltak. A temesvári színjátszás legjobb időszakában aratta a tapsot a Tartuffe-ben (Molière), a Tangóban (Mrozek), az Ilyen nagy szerelemben (Kohout), a Lüszisztrátéban (Arisztofanész), a 33 névtelen levélben (Méhes György), Csiky Gergely Buborékok című darabjában. Az utóbbi évtizedekben, már nyugdíjasként a La Mancha lovagjában, a Dzsungel könyvében, Figaró házasságában, Lorenzáccióban, a Hegedűs a háztetőn-ben, a Cigánytáborban, a Lila ákácban és sok más darabban lépett színpadra. A díjak és kitüntetések is megadattak neki. Ferenczy Annamária a Csiky Gergely Színház örökös tagja (1994-től), a kisvárdai fesztiválon életmű-díjat kapott (2002), a Temes megyei önkormányzattól Pro Cultura Timisiensis érdemérmet (2004), a Magyar Játékszíni Társaságtól Hűség-díjat (2004), Szentgyörgyi István Színművészeti-díjjal jutalmazták Budapesten, 2005-ben, Tender életműdíjat kapott 2007-ben Temesvárott.
Születésnapján Fall Ilona mondott köszöntőt. „Isten éltessen, Maja” – ölelték át közel százan: színészek, a műszak és a sajtó képviselői az örökifjú művésznőt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Jutka / Szombat, 2009. május 23., 00.52 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ifjusagom eggyik nagy elmenye volt valamikor a hatvanas evekben jatszani latni a szimpadon, a fiatalsagom elszallt, de most nyudijjas koromra is elvezet volt hallgati az aradi Kamaraszinhazban eggyik sanzon eloadasat a 2008-as evadban. Koszonet es jo egesseget, Tisztelt Muveszno !http://foto.aradon.ro/search/chanson/@@overview.html

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'