Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 00.23
Hagyományos templombúcsú (kirchweih) Sándorházán

A bánsági svábok útja

Hagyományos sváb tánc a sándorházi községháza udvarán
Hagyományos sváb tánc a sándorházi községháza udvarán

A Temes Megyei Tanács mellett működő turisztikai iroda (APDT) 2019. május 3-án Sándorházán (Schanderhaas) elindította A bánsági svábok útja nevű programját, amelynek célja a nyugati-romániai megye nemzeti és kulturális sokszínűségének hasznosítása a turizmus területén. A program kidolgozói elsőként a bánsági svábok népi hagyományait, szokásait és emlékhelyeit szeretnék megmutatni a turistáknak, ezért hosszú szünet után először szerveztek hagyományos templombúcsút (kirchweih) Sándorházán.

A bánsági svábok útja programot minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja Savu Luchian sándorházi polgármester és a helyi önkormányzat, akik a hagyományos búcsúra meghívták a Németországban élő sándorházi svábok vezetőjét, Hans Schuch urat. Erre azért volt szükség, mert Sándorházáról, akárcsak a többi bánsági sváb településről, az 1990-es évek elején szinte minden sváb család kitelepült Németországba. A kirchweih ünnepéhez kapcsolódó népi szokásokat, felvonulás a falu utcáin sváb viseletben, fúvószenekar kíséretében, a búcsúlegények és búcsúleányok vezetésével, a vendégek meghívása a búcsúbálba, hagyományos táncok bemutatása, az ünnepi nagymisén való részvétel, a rozmaring tő, a búcsús kalap és kendő elárverezése, a következő búcsú első számú legényének és leányának a kiválasztása, a hagyományos búcsúbál megtartása – a Németországból visszatelepült Hansi Müller vezette néptánccsoport mutatta be. A 20 fiatal pár közül egyetlen egy volt sándorházi, a többiek Billédről, Nagyszentmiklósról, Varjasról és Zsombolyáról érkeztek Sándorházára, valamennyien Hansi Müller tanítványai. „Ígérem, hogy a következő búcsún sándorházi néptánccsoportunk is lesz” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Hansi Müller, aki 30 évig élt Németországban, végül hazajött Temesvárra sváb néptánc oktatóként.

A búcsús felvonulás és az első világháborús hősök emlékművének megkoszorúzása után, a sajtónak megmutatták a hagyományos sváb házat is, ahol a megyei turisztikai iroda különböző kézművestevékenységeket akar szervezni a jövőben. „Sándorháza a kiindulópontja lesz A bánsági svábok útjának – nyilatkozta lapunknak Delia Barbu, az APDT ügyvezetője – a turistákat elvisszük Zsombolyára, a Stefan Jager múzeumba, Lenauheimbe (Csatád), Nikolaus Lenau költő szülőfalujába, Nitzkydorfra, a Nobel-díjas író, Hertha Müller szülőfalujába, Billédre, Varjasra, Buziásfürdőre, illetve az Arad megyei Lippára és Máriaradnára, a Krassó-Szörény megyei Resicabányára, Steierdorfra és Wolfsbergre. A bánsági kulturális sokszínűséget a többi nemzetiség, köztük a magyarok népi hagyományainak és emlékhelyeinek a bemutatására is ki akarjuk terjeszteni 2021-ig, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz.”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'