JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 22.46

A fény legyőzi a sötétséget

Dan Merisca: Csendélet
Dan Merisca: Csendélet

A Mihály Király Barátai Egyesület a hét végén kétnapos rendezvényt szervezett az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban.

A meglepően szép számú közönséget pénteken előbb a Lumina de satin című táncjelenettel lepték meg a Sabin Drăgoi Művészeti Líceum diáklányai, amelynek üzenete – A fény legyőzi a sötétséget – nemcsak az ezt követő előadásban (Matei Florian), hanem a színház második emeletén megnyílt képzőművészeti kiállításon is visszaköszönt. A három fiatal kiállító az úgynevezett hivatalos aradi művészeti életen kívül helyezkedik el, a posztmodernizmus bírálataként jelentkező neoreneszánsz vonulatát követi. Amilyen mértékben különbözik a három fiatalember stílusa, olyannyira változatos eddigi életútjuk is. Matei Florian az aradi művészeti líceum végzettje, jelenleg a Vasile Goldiş Nyugati Egyetemen levelezéses újságíró szakos és gyakorló újságíró, Emanuel Bărbat mesterképzést végez a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karán, Dan Merisca pedig Rómában tanulmányozta a reneszánsz, ezen belül különösen Caravaggio művészetét. Ő fogalmazta meg a Nyugati Jelen számára a neoreneszánsz üzenetét: visszatérés az emberhez, a természethez, a fényhez.

A pénteki rendezvény sajátossága volt, hogy a bőséges, de mértéktartó állófogadás hangulatát igen eredeti módon emelték a táncjelenet közreműködői, akik színpadi öltözékükben sürögtek-forogtak, lengedeztek-hajladoztak a vendégek között, valamint az Aradi Filharmónia Euterpe vonósnégyesének közreműködése.

A szombati nap már felszabadultabban telt: a kiállított grafikák és festmények társaságában kötetlenül beszélgethettek-vitatkozhattak életről, művészetről a fiatalabb és idősebb érdeklődők.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'