A Gruppen Hecc Temesváron

Írta:
2010. április 28. 17:18 (szerda) /

A Bánsági Magyar Napok keretében lépett fel kedden este a Diákművelődési Ház termében a marosvásárhelyi Gruppen Hecc kabarétársulat, élén a temesvári magyar színház egykori legendás “Mágnás Miskájával”, a népszerű Nagy István színművésszel. 

Hálátlan feladat manapság Romániában politikai kabarét előadni, hiszen a televíziók talk-show műsorain legalább olyan jól elszórakozhat bárki, mint egy kabaréműsoron. A Gruppen Hecc kabarétársulat Piszkos Fred visszatér Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című előadásának rendezője és szövegírói (Nagy István és Molnár Tibor) áthidaló megoldást választottak: a “Gonosz tévé” talk-show stúdióját költöztették fel a színpdra, ahol élesnyelvű riporterek vesézték ki Románia elnökjelöltjeit: Kelemen Hunort, Traian Băsescut (Piszkos Fred a kapitány), Mircea Geoanăt (Fülig Jimmy), de kivallatták a “rocktanárt” is, aki mai szlengben írta át Petőfi és József Attila verseit. A Nagy István, Kárp György, Szélyes Ferenc, Henn János, Biluska Annamária, Somody Hajnal, Fodor Piroska összetételű Gruppen Hecc előadásából nem hiányoztak a klasszikus kabaréjelenetek sem (sex shop, pláza libák, cigány a hatóság előtt, stb), a zenei aláfestést az Autostop MS zenekar szolgáltatta. A szép számú közönség vastapssal honorálta a produkciót, jelezve, hogy a Bega partján is van igény jó minőségű kabaréműsorokra.

A XV.Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozat május elsején, szombaton 18 órától a Hagyománykeresőben folklórgála első részének bemutatásával folytatódik a Diákház színpadán, fellépnek a temesvári Eszterlánc és Bóbita, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág és a zsombolyai Délibáb néptánccsoportok, valamint a Szeged Tánceggyüttes Eben-Guba csoportja.

Hozzászólások