Péntek, 2018. szeptember 21., 09.47
Deák Bill Gyula az Aradi Magyar Napokon

A legfeketébb hangú fehér énekes

A legfeketébb hangú fehér énekes
A legfeketébb hangú fehér énekes

A címnek választott mondat egészen pontosan így van: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”, és 1984-ben hangzott el Chuck Berry szájából, amikor a Budapest Sportcsarnokban Deák Bill Gyulával lépett fel közösen.

Az Artisjus-díjas (a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerése és ösztönzése) magyar blues-énekes, Deák Bill Gyula, akit gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetnek, vagy csak egyszerűen Bill-kapitányként emlegetnek, igen meghatározó egyénisége a magyar rockzenének.

Az Aradi Napok alkalmával szeptember 30-án, szombaton 20 órakor saját együttesével, a Deák Bill Blues Band-del (DBBB) lép fel a városligeti gokartpályán. A 69 éves frontember, korát meghazudtolva aktívan koncertezik ma is együttesével, nagy sikerrel.

Nevét sokan a Hobo Blues Band-hez (HBB) kötik ma is, hisz zenészként először ezzel a bandával lépett fel nagyközönség előtt az 1980-as évek elején, s ekkor vált elismert énekessé. 1979-től 1985-ig volt a HBB tagja, 1987-ben pedig saját együttesének, a DBBB-nek vezetője lett. Sorra adta ki a szólólemezeket, utolsó, egyben hetedik albuma 2009-ben jelent meg A Király meséi címen.

„2012. március 15. alkalmával Bill-kapitányt a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 2012. november 11-én infarktust kapott, ezért kórházba kellett szállítani, de szerencsére meggyógyult, és azóta újra koncertezik” – írja a Wikipédia.

Ugyancsak a szabad enciklopédián olvasható: „Deák Bill Gyula bal lábát nagyon sok legenda és történet övezi, mivel máig sem lehet tudni pontosan, hogy mi is történt vele. 11 évesen az amputálásra valószínűleg azért került sor, mert focizás közben megrúgták, majd megműtötték, s talán orvosi műhiba következében elzáródott a comb visszere, amitől ödémát kapott, így egy hét múlva amputálni kellett.” Mozgáskorlátozottsága azonban sosem volt akadály a zenében, mindig teltház előtt, hatalmas tömegeknek koncertezett.

Az Aradi Napok alkalmával sorra kerülő DBBB-koncertet az Arad Megyei RMDSZ szervezte.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'