Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 13.25
Búzavirág-tervek 2008-ra

A lelkesedés és hit pótolja a hiányosságokat

A Búzavirág szinte valamennyi pécskai rendezvényen fellép
A Búzavirág szinte valamennyi pécskai rendezvényen fellép
Pécska/Arad – Huszonnyolcadik esztendejét kezdte meg idén Arad megye legismertebb és legnagyobb táncegyüttese, a pécskai Búzavirág.


– A táncosok létszámát tekintve nagyon jól állunk – magyarázta a Nyugati Jelennek Süli Erzsébet csoportvezető. – A nagycsoportban hat pár, a középsőben tizenhárom dolgozik, és foglalkozunk tizenkét kicsivel is, akik egyelőre játékosabb formában tanulják a tánc fortélyait. Örülünk, mert a szülők szívesen engedik hozzánk a gyerekeket, ugyanakkor példátlan lelkesedéssel támogatják a munkánkat. Nyugodt szívvel állítom, hogy a szülőktől függ minden, hisz, például, a ruhákat is ők készíttetik.

Süli Erzsébet, aki már az utolsó a csoportnál dolgozó alapító tagok közül, elégedetten beszélt a most már hat éve náluk dolgozó Makra András táncoktatóról, aki Szegedről, általában hétvégeken jön le próbálni Pécskára.

– Rendkívül odaadóan dolgozik, miközben továbbra is gond a tisztességes honorárium előteremtése. Magánúton, én oldom meg a szállását is, amikor Pécskán tartózkodik – sorolta a sikerek mögött bújó gondokat Süli Erzsébet.

Egyik legnagyobb gondjuk a próbaterem kérdése. A Búzavirág a Zágoni iskola egyik termében próbál, ahol – a csoportvezető elmondása szerint –“katasztrofális a padozat”, de erről természetesen nem az őket befogadó iskola vagy annak igazgatója tehet.

– A zenei kíséret is megoldatlan, jelenleg egy mp3-as lejátszóval dolgozunk, ezen is segíteni kellene. Persze, a hiányosságokat, amelyek megoldásában reménykednek, igyekeznek türelemmel, megértéssel és találékonysággal túlvészelni. Erre az esztendőre hat-hét pécskai fellépést és négy-öt kiszállást terveznek. Ezekről már Nagy István, a Búzavirág Egyesület vezetője számolt be, hozzátéve, hogy a helyi önkormányzat 2008-ban az évadzárót, egy tánctábort és a tánccsoportok találkozóját fogja finanszírozni, de idén először négyezer lejjel járul hozzá az oktató honoráriumához is. Eddig csupán a román csoport oktatói munkáját támogatták.

– Korábban kevesebb fellépést tudtunk tervezni, ráadásul Makra András munkájának köszönhetően a műsor állandóan frissül, a fiúk-lányok mindig új táncokkal is meglepik a közönséget – mondta Nagy István. – Rendkívül elégedett vagyok a Búzavirág munkájával, hisz mindenki önkéntes alapon, ellenszolgáltatás nélkül vállalja ezt. Ami igazán nagy és becsülendő dolog.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'