Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 10.51
Aculina Straşnei Popa tárlata a Deltában

A madarak – lélekhordozók

Aculina Straşnei Popa: Az ég madara
Aculina Straşnei Popa: Az ég madara

Pénteken kora este szép számú érdeklődő jelenlétében nyílt meg a Delta Nemzeti Galériában Aculina Straşnei Popa aradi képzőművész Szimbólumok elnevezésű festménytárlata. Horia Medeleanu műkritikus értékelésében ünnepnek nevezte a kiállítást, amely egy érett művész több alkotó periódusának egységes, kerek lecsapódása. Onisim Colta, a Romániai Képzőművészek Szövetsége aradi tagozatának alelnöke, Leon Vreme professzor, aki a Temesvári Képzőművészi Főiskolán a művésznő tanára volt, a tenger és a madár motívumát, a túltengő pirost, az élet színét emelte ki. Florin Didilescu, az A. D. Xenopol megyei könyvtár igazgatója a polgármester tanácsosaként a művésznő alkotóerejét hangsúlyozta, amelyből még arra is jutott, hogy a könyvtár által szervezett mesekönyv-illusztrációs táborban is tevékenyen részt vegyen.

A művésznő különben a Nyugati Jelennek nyilatkozva, a madarat a különböző világok között lélek hordozójának nevezte, ezért is jellemzi ez a motívum mostani tárlatát, amely cseppet sem kíván retrospektív lenni. És főként azért, mert túlnyomó részt friss alkotásokat tartalmaz.

A tárlat december 10-ig látogatható vasárnap és hétfő kivételével naponta 9–17 óra között. Ezt követően egy részükkel a művésznő a bulgáriai Plovdidban mutatkozik be.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'