JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.08

A MAFESZT-en vendégszerepelt a temesvári magyar színház

A Rabenthal előadás a nagyváradi fesztiválon Fotó: MAFESZT
A Rabenthal előadás a nagyváradi fesztiválon Fotó: MAFESZT

Nagyváradon vendégszerepelt a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a január 22–26. között, immár második alkalommal megrendezett MAFESZT színházi fesztiválon.

A Magyar Színházi Szövetség, vagyis MASZÍN szervezte ötnapos színházi seregszemle alkalmából a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermi, stúdiótermi és gyermekelőadással is bemutatkozott.

A nagyváradi közönség január 25-én láthatta a Szigligeti Színház nagytermében a tavalyi Országos Színházi Fesztiválon is vendégszerepelt Rabenthalt, a Radu Afrim megálmodta fekete komédiát. Január 26-án délelőtt Hans C. Andersen Hókirálynője várta a legkisebb színházlátogatókat az Árkádia Színház termében, majd ugyanaznap délután a temesvári magyar színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat közös produkcióját, Jordi Garcelan társadalmi szatíráját, a Burundanga avagy a maszk, a baszk meg a cuccotláthatta a közönség.

 

A MASZÍN 2016-ban alakult öt romániai magyar színház kezdeményezésére. 2018 tavaszán szervezte meg első alkalommal a tagszínházak MAFESZT elnevezésű színházi találkozóját Szatmárnémetiben. Az évi rendszerességgel megrendezendő vándorfesztiválnak idén a Nagyváradi Szigligeti Színház adott otthont. A MAFESZT a tagszínházak közötti tapasztalatcserének igyekszik teret biztosítani, a fesztivál ideje alatt délelőttönként színészmesterség-, színházi adminisztráció- és technikai képzésekre kerül sor, majd ezt követően a részt vevő társulatok legsikeresebb előadásaikat mutatják be. A házigazda színház közönsége betekintést nyerhet nemcsak a temesvári, hanem az aradi, a szatmárnémeti, a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai társulatok repertoárjába is. A MAFESZT ideje alatt a színészeknek a Temesváron már ismerős szerb rendező, Kokan Mladenović tartott workshopot.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'