https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.22

A Mária főhadnagy az egykori aradi színpadon

Rappert Dódi mint Mária főhadnagy
Rappert Dódi mint Mária főhadnagy

A nagyoperettet nem most láthatták először az aradiak (amint ez az aradi magyar színháztörténet II. kötetében olvasható), de nem valószínű, hogy az előadásnak (sőt előadás-sorozatnak) lenne még élő szemtanúja, mert ez 73 évvel volt. Bár ki tudja…

Az 1945 őszén újra kezdődő aradi magyar színjátszás első teljes évadának (1946/47) első nagyformátumú bemutatója volt Huszka nagyoperettje. Az együttes igazgatója az évad elején még Jódy Károly, de a rendezés már a keménykezű, szakmailag képzett Jeney Ottó kezében van, ő „vezeti le” a Mária főhadnagy színpadra kerülését is. A választás nem véletlenül esik erre az operettre. A háborút követő időkben az 1848-as forradalmi események az akkori „demokratikus” átalakulás előzményeinek számítanak, nagy pompával ünneplik Aradon március 15-öt és október 6-ot is. Így az operett bemutatását nagy reklámozás előzi meg az akkori színlapok tanúsága szerint.

Az előadás valóban remekül sikerül, köszönhetően főként a címszerepet játszó Rappert Dódinak, aki ebben az operettben mutatkozik be az aradi közönségnek. A zsúfolt ház előtt zajló helyi premiert mindkét helyi lap dicséri „különösen ki kell emelni az új primadonnát, aki dalban, táncban egyaránt remekelt, de jók voltak a többiek is, például Bálint szerepében Rappert Károly, valamint Timkó Edit (Panni) és Szilágyi Zoltán (Tóbiás). Antóniaként ebben az operettben mutatkozott be sikeresen a másik ideszerződött énekesnő, Temesvári Gitta. Kossuth szerepét Jeney Ottó formálta meg igen hatásosan – írja a helyi Szabadság, az írás címe ki tudja, mi okból: Operettbemutató a román–magyar barátság szellemében. (1946. szeptember 14.)

Az 1946. szeptember 12-i bemutatót még ebben a hónapban hét telt házas előadás követi, és a darab az egész évadban műsoron maradt.

Piroska Katalin


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'