A mértani formák bűvöletében

Írta:
2010. április 12. 13:40 (hétfő) /

Dumitru Popescu temesvári festő és díszlettervező bravúros stílusváltással lepte meg barátait és a szakmát a Művészetek Házának Pygmalion Galériájában megrendezett kiállításán. 

A Bukarestben a Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Intézetben diplomázott alkotó 1967-től nyugdíjazásáig a Temesvári Román Opera díszlettervezőjeként írta be nevét a műfaj történetébe. Az opera, operett, balett és színházi előadások művészi hatását felerősítő, erős vizualítású díszletei (Trubadúr, Borisz Godunov, Carmen, Varázsfuvola, Carmina Burana, Csodálatos mandarin, Egy éj Velencében, stb.) nemcsak a színpadon hatottak az inventivitás erejével, hanem a hozzájuk készült tervrajzok, tanulmányok kiállításokon, önálló műalkotásokként is sikert arattak. A temesvári, bukaresti, prágai, klagenfurti, orleans-i egyéni vagy csoportos tárlatokon  Dumitru Popescu festményei és díszlettervei szerves egységben tártak fel egy alkotói világot, amelyben a hangsúlyos térbeliség, az erőteljes színek  és formák meghatározó jelleget öltöttek. A dolgok lényegébe hatoló stilizáltság és a képi látvány szépsége egyaránt megnyerte a szakemberek és a nézőközönség tetszését. Festőként egyforma hozzáértéssel bánik a festészet hagyományos műfajaival,  a tájképpel és a portréval valamint az avantgarde fogantatású kompozíciókkal.

Legújabb tárlatának képei az absztrakcionizmus és a konstruktivizmus mértani formái és megoldásai iránti érdeklődését, vonzódását emelik ki, állítják előtérbe. Művészi játék vagy az alkotás újabb iránya ez Dumitru Popescunál vagy egyszerűen hódolat Kazimir Malevics, Piet Mondrian  vagy a temesvári származású Diet Sayler alkotói nagysága előtt, eldönti majd az idő. Tény, hogy Dumitru Popescu a maga lényéhez idomítja, továbbgondolja, új effektusokkal gazdagítja a nagy elődök művészi leleményét. A mértani alakzatok (négyszög, háromszög, téglalap, kör) dinamikus egységet alkotva szervesülnek képpé, kollázzsá, érdeklődést ébresztő látvánnyá, megteremtve a rend, a fegyelem, az egyensúly kifejezésének tiszta, vizuális jelekre és struktúrákra alapozott képzőművészeti nyelvezetét.

Dumitru Popescu a Pygmalion Galériában kiállított alkotásai, a kollázsoknak, kompozícióknak azt a fajtáját képviselik, testesítik meg, amelyek a szemet gyönyörködtetve elmélyülésre „ösztönzik” és pszichikailag is megérintik a szemlélőt. Hetvenedik születésnapját jövőre, a 2011-es esztendőben, a szülőhelyének, a „tárt karú” Bărăgannak szentelt újabb tájkép-kiállítással készül megülni és köszönteni a Temesvárott élő és alkotó képzőművész.

Hozzászólások