JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 06.26

A Meszes Néptánc Együttes Resicabányán

A Meszes Néptánc Együttes Resicabányán
A Meszes Néptánc Együttes Resicabányán

A zilahi Meszes Néptánc Együttes Magyar Tagozata felejthetetlen élményben részesítette a Lyra teremben szép számban összegyűlt nagyérdeműt a szombati fellépése során, amikor tíz táncospár révén, három zenésszel (Szilágyi István hegedű, Lakatos Zoltán brácsa, Szilágyi Sándor nagybőgő) mutatta be remekbeszabott műsorát.

Matyi István művészeti vezető, aki a szüneteket humorral teli rigmusos összekötő szövegekkel töltötte ki, az előadást megelőzően találkozott azokkal az egykori resicabányai táncosokkal, akikkel egyetemista korában együtt rúgta a port a múlt század hetvenes éveiben a magyar tánccsoportban. Kifejezésre is juttatta, hogy a resicabányai kiszállás során mintegy hazalátogatott, ahol - a műsor végén tette hozzá - nagyon jól érezte magát.

A műsorban négy tánccsokor volt, éspedig egy szilágysági, egy magyarpalatkai, egy tövisháti és egy huszárverbunk.

Nem túlzunk, ha kijelentjük: a fergeteges táncok fergeteges sikert arattak éppúgy, mint Edélyi Ildikó és Szegedi Zita népdalai. Bár az 1995-ben alakult együttest félprofiként mutatta be a művészeti vezető, de a meglehetősen szűk színpad mellett és ellenére hivatásosakat is sokszor megszégyenítő szépséggel táncoltak, daloltak, illetve muzsikáltak. Ugyanis a háromtagú zenekarnak is voltak remek, szórakoztató és nem utolsó sorban fülbemászó és vérpezsdítő különszámai.

Külön köszönet illeti a szervezésben közreműködőket, akik között az első Seres Péter Albert alprefektus, illetve a városháza, akik svédasztallal látták vendégül az együttes tagjait, s nem utolsó sorban azokat, akik a református Templom és Iskola vendégszobái mellett családoknál szállásolták el a Meszes tagjait.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'