JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 16.18

A My fair lady Aradon

A My fair lady Aradon
A My fair lady Aradon

Az aradi városnapok ötödik napjának estéjén a Temesvári Nemzeti Opera G. B. Show világhíresnek méltán tartott Pygmalionjából ihletett My fair lady c. musicalljét adta elő a Megbékélés parkjában, hatalmas közönség előtt.

Ami kellemes meglepetés volt számomra: az előadásra nagyon sok fiatal is kíváncsi volt.

Show, az angol színpadokon Shakespeare után legtöbbet játszott szerző darabjának ősbemutatója 1913-ban volt Londonban, a következő év januárjában (!) pedig már Kolozsváron is játszották – magyar színpadon először – Janovics Jenő rendezésében. Prózában, természetesen, hisz a zenét jóval későbben komponálták hozzá. Az 1964-ben elkészült, s a következő évben számos Oscar-díjat megérdemelten besöprő amerikai produkció (vannak jó amerikai filmek is!) My fair lady – Rex Harisonnal és Audrey Hepburnnel – óriási közönség- és kasszasikert aratott. (Csak zárójelben: George Cukor, a rendező egy Magyarországról kivándorolt New York-i magyar–zsidó család sarja volt.) Pedig a hollywoodi happy end-recept szerint változtattak az eredeti szövegen: a végén a pocsék angolsággal beszélő, külvárosi Elizából a híres nyelvész Higgins, a felső tízezerbe tartozó angol  professzor, megrögzött agglegény fogadásból, pár hónap alatt a szutykos virágáruslányból „hercegnőt” farag, beleszeret és feltételezhetően boldogan élnek, míg meg nem halnak. (Az eredeti darabban a meleg szívű, szeretetre vágyó, „kirühelődött” Elisa otthagyja a kiállhatatlan modorú Higginst, és Freddyhez, régi hódolójához megy férjhez.)

Magam, őszintén szólva arra voltam a legkíváncsibb, hogyan hangzanak románul a musicall (magyar változatban szerintem nagyszerű) szövegei. Hát jól, érdekesen, persze másképpen; egy igazán jó fordítás, pláne versben vagy dalszövegben, nem ragaszkodhat, szó szerint, az eredetihez. 

Szép volt, jó volt az előadás, bár módfelett hosszú – szünetekkel együtt három és fél óra –, amit már nehezen visel el az ember, még egy szép nyárvégi estén is. Igaz, a más eszközökkel manipuláló film is 170 perces.

Az előadók jól, de legalábbis elfogadhatóan „hozták szerepüket” – a professzor házvezetőnője kivételével, aki szerintem kimondottan idétlen, távolról sem humoros hanghordozásával (hol volt a rendező szeme, ízlése?) messze kirívott a többiek közül.

Amúgy örülhetünk és üdvözölhetjük, hogy a tavalyi Cigánybáró szabadtéri előadása után idén a temesvári opera (nyilván az aradi szervezők jóvoltából,  meghívására) ismét eljött az aradiakhoz, a nézők számát tekintve feltétlenül grandiózus előadásra, egy világhírű musicallel.

  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: bankucza / Csütörtök, 2018. augusztus 23., 11.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Harmatgyenge előadás volt, tartották a múlt évi szintet.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'