Hétfõ, 2018. december 17., 11.29

A Székelykő alatt, Nagyenyeden

A Székelykő alatt, Nagyenyeden
A Székelykő alatt, Nagyenyeden

Nem földrajzi tévedésről van szó, hanem valóságról. Murádin Katalin és Murádin Jenő:A SZÉKELYKŐ ALATTTorockó és környéke a képzőművészetben című albumát mutatták be az Áprily estek október 18-i rendezvényén.

Alig egy hónappal ezelőtt Kolozsvárt ajánlották az olvasók figyelmébe az értékes, rendkívül igényes kivitelezésű albumot, máris Nagyenyedre érkezett, hogy a Torockó közeli városban is ismertessék.

A rendezvény nyitányaként Csávossy Györgyköltő el mondta A Székelykő alatt című versét, majd a bemutató folyamán a pompás népviseletbe öltözött, torockói illetőségű Bán Orsolya XI-es Bethlen kollégiumi diáklányon Gyulai Pál: Az óriásleányka című  verses mondáját olvasta fel.

A könyvet ismertető felolvasásból kitűnik, hogy hézagpótló ez a kiadvány, hiszen mindezideig senki sem vállakozott arra, hogy felmérje, összegyűjtse és egy csokorba szedje azokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyeket a festői Székelykő lábánál megbúvó két magyar település, Torockó és Torockószentgyörgy ihletett.

A szerzőpáros kitűnően dokumentált, hat fejezetre tagolt tanulmányát olvasva bekintést nyerhetünk a három útvonalon Torockóra érkező képzőművészek változatos munkáiba, amelyek kőnyomatokban, fametszetekben, olajfestményekben, akvarellekben, pasztellekben örökítették meg a mesébe illő tájat, a jellegzetes épített örökséget, a két falu szorgos népének varrottasait, csodálatos népviseletét és házi kultúrájának jellegzetességeit.

A szövegbe szerkesztett kiváló minőségű harminc rajz és metszet, valamint a huszonnyolc színes reprodukció rendkívüli műélvezetet nyújt a szépet szerető olvasónak.

A könyv gazdag jegyzetanyaga bőséges tájékoztatást ad a szövegben található festők kilétéről, munkásságáról és a felhasznált forrásokról.

Az értékes munka bemutatja az egymást követő művésznemzedékek tagjait és munkásságát az első Torockóra látogató Franz Jaschke (1775–1842) osztrák festőtől kezdődően. Őt követi, többek között, Barabás Miklós, Szathmári Pap Károly, Klimovics Ferenc, Maszák Hugó, Barabás Henriette, Körösfői-Krisch Aladár, Undi Mariska, Kós Károly,Dóczyné Berde Amál, Vass Albert, Gy. Szabó Béla, Vernes András és M. Lovász Noémi.

Számunkra, nagyenyediek számára különösen kedves ez az album, mert a több mint harminc bemutatott képzőművész közül heten, Barabás Miklós, Maszák Hugó, Gruzda János, Dóczyné Berde Amál, Vass Albert, Jánossy D. László és M. Lovász Noémi városunkból, kollégiumunkból indultak.

A kiadvány bemutatása után szólásra emelkedett Murádin Katalin, műépítész,aki a munka létrejöttének folyamatáról beszélt, majd Nagy Péter, a kolozsvári Exit Kiadó ügyvezető igazgatója, a kiadvány megjelentetője betekintést nyújtott a kiadás műhelytitkaiba, méltatva Könczey Elemér grafkusművészt, a borítóterv elkészítőjét.

Murádin Jenő művészettörténész az album legszebb képeinek kivetítése közben „virtuális tárlatlátogatáson”kalauzolta végig a népes közönséget, bőséges magyarázatokat adva a munkák jellegzetességeivel kapcsolatban.

A rendezvényen meghívottként részt vett Lassel Ágnes, a Torockói Néprajzi Múzeum muzeográfusa, aki élőben mutatta be a torockói népviseletbe öltözött Bán Orsolyán a ruha jellegzetes darabjait.  A bemutató sikeréhez hozzájárult a torockói Papp Margit, a több mint kétszáz éves öltözet tulajdonosa, hűséges őrzője, aki unokája öltöztetésében is segédkezett. Köszönet érte!

Az emlékezetes, tanulságos, színes délutánon számos könyv gazdára talált, amelyeket a szerzőpáros dedikált.

Józsa Miklós


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'