JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 12.19
Elindult az Aradi Kamaraszínház második évadja

Abszolút politikamentes

A klasszikussá vált Besenyő család egyik jelenetében Dolák-Saly Róbert, Szászi Mónika, Laár András és Pethő Zsolt
A klasszikussá vált Besenyő család egyik jelenetében Dolák-Saly Róbert, Szászi Mónika, Laár András és Pethő Zsolt
Arad – Ez az évad is jól kezdődött: az elmúlt pénteken este egy tűt se lehetett volna leejteni az Aradi Bábszínház nézőterén. És az érdeklődés nem csak a nyitó előadásra érkezett L’art pour l’art Társulatnak szólt (rájuk egyébként a színházban elférteknél sokkal többen lettek volna kíváncsiak), hanem a Kamaraszínház egész évadának. Annyi bérletet adtak el ugyanis, hogy az előadásokra alig-alig maradt jegy.


Ha valamilyen hiánynak örvendeni lehet, akkor az a színházi vagy koncertjegyek hiánya.

A zsúfolásig telt terem előtt Bognár Levente alpolgármester köszöntötte az új évadot, amelynek létrejöttében kétségtelenül az aradi önkormányzatnak, a városi tanács által biztosított anyagiaknak is nagy szerep jutott. Köszöntötte az alpolgármester azt a lelkes kis csapatot is – Tapasztó Ernőt, Gujdár Gabriellát és Fekete Rékát –, amely nélkül szintén nem jöhetett volna létre az aradi színházi életben immár kétségtelenül fontos tényezőnek számító Kamaraszínház. Az est folyamán még egy közéleti szereplő is “fellépett”: Király András megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő, aki az előadást követő állófogadást nyitotta meg.
Néhány szó az előadásról.

A L’art pour l’art Társulatról a beharangozóban már megírtuk: a magyar abszurd (abszolút politikamentes) humort képviseli, (jelenleg) a legmagasabb színvonalon. Ezt a fajta humort persze lehet szeretni vagy nem szeretni. Aki “csípi” – és a múlt század, évezred kilencvenes éveinek közepétől mintegy fél évtizedig eleget láthatta a társulatot a televízióban ahhoz, hogy tudja, kik és mit csinálnak –, az pontosan azt kapta az előadástól, amit várt. Kitűnően szórakozott, értékelte Laár András, Dolák-Saly Róbert, Szászi Móni, Pethő Zsolt különleges, néhol fanyar, máskor harsány, a prűdebbek által már-már a jóízlés határán mozgónak, vagy akár azon túlmenőnek értékelhető humorát (gondolok itt, például, az óvó néni büdösségéről szóló jelenetre), a kivételes öniróniát. Alulírott igen jókat nevetett, és előadás közben többször átvillant az agyán, mekkora művészet olykor a semmiből (lásd Laár, “András mágus” bűvészjelenetét) “egy új világot teremteni”, nagyon élvezte az elején elhangzott “ismertetetőt” arról, hogy miért is jöttek négyen Aradra (mert öten túl sokan lettek volna), a tréfát az Aradról szóló híres Beatles-dallal (mely sem szövegében, sem dallamában nem emlékeztet az eredetire), a jelenetet Hófehérkéről és a svéd törpéről stb. stb. Amit kicsit furcsáll alulírott: egyesek elhúzták a szájukat, hogy hát nekik nem igazán tetszett az előadás. Akkor miért mentek el? A Társulat nem árult zsákba macskát, mint említettem: pont azt nyújtotta, amit várni lehetett.
Mindent összevetve: örülünk, hogy a L’art pour l’art, fennállása óta először, eljött Aradra. Reméljük, nem utoljára.

A következő előadás március 7-én, 19 órakor: Ködszurkáló, avagy egy bohóc nézetei. Mátyás Zsolt Imre magánszáma. A Temesvári Csiky Gergely Színház, a Nagyváradi Theatron Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: nezo / Csütörtök, 2008. február 28., 22.18 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

par foto az eloadasrol:
http://www.stirilocale.ro/arad/Poze_din_Arad.html

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'