Adventi hangverseny, orgonaavatóval

Írta:
2019. december 9. 17:48 (hétfő) /

December 8., vasárnap mondhatni történelmi jelentőségű dátum lesz az Aradi Kultúrpalota történetében: nem hivatalosan felavatták az 1913-ban befejezett Kultúrpalota orgonáját. A hivatalosra csütörtökön, az Aradi Filharmónia koncertjén kerül sor.

Annak idején – tudjuk több aradi helytörténész, legújabban Fekete Károly Kölcsey-alelnöknek a Nyugati Jelenben pár napja megjelent cikkéből –orgonával együtt tervezték az amúgy kiváló akusztikájú Kultúrpalota (nemrégiben szépen felújított) hangversenytermét. Akkor azonban nem volt (örök probléma, már akkor sem volt!) anyagi fedezet a megépítésére; aztán jött az első világháború, az impériumváltás (utána a kisebb gond is nagyobb volt egy orgonánál), meg a második világháború, s az utána következő jó néhány (politikai és gazdasági szempontból) nagyon kemény esztendő – szóval az Aradi Kultúrpalota orgonájának terve fel sem merülhetett.

Végül, néhány stációt átugorva, 2019. december 8. napján elérkeztünk oda, hogy az Aradi Kölcsey Egyesület hagyományos adventi, a karácsonyt megelőző hangversenyén a Kultúrpalotában megszólalhatott a „hangszerek királynője”, az orgona.

Feledhetetlen érzés volt, számomra mindenképpen.

Egyebek között azért, mert Arad ezzel mintegy elismerte, hogy a magyar Kölcsey Egyesület a XIX. század végén, a XX. század első felében (betiltásáig) fontos szerepet játszott a város közművelődésének történetében (egyebek között kezdeményezte és mondhatni kivitelezte a Kultúrpalota megépítését). Tagjainak, támogatóinak, a város mai – egyre csökkenő, egyre kisebb számú és arányú – magyarságának adatott meg először egy régi, jó százéves álom beteljesülésének pillanatában való részvétel.

 

***

A vasárnap esti ünnepség – Fekete Károlynak a tőle már megszokott okos bevezetője után – a Vörösmarty-szerezteSzózat megszólaltatásával kezdődött, az egyesített, belvárosi és nagyszentmiklósi aradi magyar baptista kórusok előadásában. (Eredeti átírásban: „A’ nagy világon e’ kívül / Nincsen számodra hely, / Áldjon vagy verjen sors’ keze, / Itt élned’ halnod kell.”)

Élnünk, amíg csak lehetséges.

A Kölcsey-alelnök üdvözölte a rendezvényen megjelent notabilitásokat, köztük Bognár Levente aradi alpolgármestert (elévülhetetlen érdemei vannak a Kultúrpalota orgonájának létrehozásában), Doru Orban jelenlegi filharmóniai igazgatót és Dorin Frandeş karmestert, volt igazgatót, akik teljes erejükkel támogatták az Arad számára fontos megvalósítást.

Utóbb Frandeş (magyarul mellesleg jól beszélő) karmestertől hallottam: Romániában legutóbb 1956-ban épült hangversenyorgona, a bukaresti Rádió koncerttermében.

Amúgy, mellesleg, egy nagy orgona elképesztően bonyolult, és nagyon drága hangszer...

 

***

Engedtessék meg, hogy a Kölcsey Egyesület hagyományos adventi hangversenyéről csak hozzávetőlegesen szóljak; a 2019-es koncert mindenekelőtt az orgona felavatásáról szólt.

A hangverseny első részében két fiatal orgonaművész (a kolozsvári, aradi kötődésekkel is rendelkező Miklós Noémi és a budapesti Németh Zsuzsa, a Solti György Zeneiskola tanára, több templomban aktív kántor) lépett fel. Előbbi az orgonajáték, meg az egyetemes zeneművészet óriása, J. S. Bach egyik művével kezdte. E sorok írója, az orgona elkötelezett híve számára nagyszerű élmény volt.

Aztán jött egy kiváló, Divertimento nevű (a Budapesti XII., Hegyvidék kerületi önkormányzat, Arad testvérvárosa támogatta) kamarazenekar, amely Respighi- meg Corelli-művekkel ragadta meg az aradi közönséget.

A szünetet követően az aradi egyesített baptista kórusok (négy karmester vezényletével), meg a kiskunfélegyházi (Magyarország), amatőrként többször is „hangversenykórus” (legmagasabb) minősítést szerzett énekkara lépett fel.

Szóval: nem akármilyen hangversenyen vehetett részt az az aradi, meg Arad megyei résztvevő, akinek sikerült bejutnia (meghívóval) a december 8-i rendezvényre. Amely Kölcsey Ferenc Himnuszának megszólaltatásával ért véget; a színpadon, orgonakísérettel, két kiváló kórus, s velük együtt a terem énekelte: „Isten áldd meg a magyart”.

Úgy legyen.

 

***

A kultúrpalotai orgonáról, a december 8-i est kétségtelen „főszereplőjéről”.

Általános vélemény szerint kitűnő hangszer, bár jelenlegi állapotában még nem tökéletes. A rajta játszott két fiatal (mellesleg mindkettő módfelett szép, csinos) művésznő egybehangzó véleménye szerint a nyelvregiszteren lennének javítanivalók. Reméljük, bekövetkeznek.

A kultúrpalotai orgona (kivitelezője Arad testvérvárosa, a magyarországi Pécs orgonaépítője) 400 ezer euróba került, ami messze a legjobb árajánlat volt a versenytárgyaláson. Nem kevés pénz, de nem is nagyon sok egy magára adó nagyváros számára: sok évtizedre szóló beruházásról van szó.

Pár nap múlva, csütörtökön hivatalos avatás.

Egy jó évszázados álom végleg valóra válik.

Hozzászólások