Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 17.29
A művészpedagógus számvetése

Aurel Breilean retrospektív kiállítása a Hélioszban

Dinamika – Aurel Breilean: Lendület
Dinamika – Aurel Breilean: Lendület

Aurel Breilean festőművész tanárnak, a bánsági főiskolai képzőművészeti oktatás egyik alapítójának alkotásaiból nyílt kiállítás a Héliosz Galériában a hét közepén. 

A 80 éves művész köszöntésére a város művészeti életének jeles személyiségei, főiskolai tanárok, diákok és érdeklődők nagy számban gyűltek össze a kiállítóteremben.

A Romániai Képzőművészek helyi szervezetének nevében Szekernyés János, a szövetség elnöke köszöntötte a nagyrabecsült alkotót, a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karának üdvözletét Adriana Lucaciu dékán tolmácsolta, az ünnepelt életművét és a kiállítást Ioan Iovan műkritikus egyetemi tanár méltatta.

Aurel Breilean egy erdélyi kis faluban, Guraszádán látta meg a napvilágot, Déván végezte középiskolai tanulmányait, főiskolai oklevelet Kolozsváron szerzett, kiváló oktatói voltak: Aurel Ciupe és Catul Bogdan festőművészek. Temesvárra az 1960-as évek elején érkezett, amikor az itteni Filológia Fakultás keretében hároméves, rajztanárképző főiskola indult. Ennek szervezője és irányítója volt, kiváló oktatókat hívott a Bánság fővárosába, nagyrészt Kolozsvárról (Jecza Pétert, Victor Gagát, Molnár Zoltánt, Romul Nuţiut). Felkészült pedagógusokat bocsátot útra a rajzszak 1970-es évek végén bekövetkezett beszüntetéséig. A főiskolai képzőművészeti oktatás újraszervezésére csak az 1989-es fordulat után került sor. Ekkor is Aurel Breilean volt a kezdeményező: a temesvári Nyugati Egyetemen belül a zenei és a színészképzéssel együtt indította be újra a főiskolai szintű képzőművészeti oktatást. Azóta a szakból önálló, európai rangú kar lett, amelynek alapító tanári karáról ő maga gondoskodott, sokan közülük tanítványai voltak.

Az idős mester festészeti tárlata megrendezésében is érvényesítette oktatói elképzelését. Fiatalkori tanulmányaival (anatómiai rajzok, akt, kompozíció, színtanulmányok) indítja a kiállított képek sorát, a továbbiakban is úgy válogat, hogy a kifejezőeszközök változása egyben az alkotói fejlődést is példázza. Aurel Breilean beszédében is kifejtette: rendkívül fontosnak tartja az alapok elsajátítását, a művészi kifejezés sokféle megalapozását. Csak így születhetnek olyan művek, amelyek erősebbek, mint a múló divatok s dacolnak az idővel.

A tárlat egysége kedvéért volt ereje a művésznek lemondani szobrai, grafikai alkotásai kiállításáról. Kárpótlásul viszont minden jelenlevőnek felajánlotta, bármikor meglátogathatják az otthonában berendezett állandó tárlatát. Festményei két hétig tekinthetők meg a Hélioszban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'