Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 06.08
Beszélgetés Tira Roxana Petronela könyvtárossal

Az aradi Aurel Vlaicu Iskolacsoport könyvtárában

Nosztalgiával és érdeklődéssel lépek be az aradi Aurel Vlaicu Iskolacsoport könyvtárába. A nosztalgia onnan ered, hogy harminc évvel ezelőtt ebben a líceumban érettségiztem az akkor még létező magyar tagozaton. Akkoriban, gondolok vissza a nyolcvanas évek végére – szinte hetente megjelentem Viorica Valea könyvtárosnőnél. Az iskola, a könyvtár még egyetemi éveimet is meghatározta, ajándékba nyújtva számomra az irodalom szolgálatát. A jelenlegi helyzet iránt érdeklődöm:

 

– Középiskolánk huszonötezer kötettel rendelkezik – nyilatkozik Tira Roxana Petronela, a könyvtár jelenlegi alkalmazottja. Megoszlásukat illetően: általánosságok, filozófia, vallás és közgazdaság, jog, egzakt tudományok, művészet, sport, irodalom és irodalomkritika.

 

– A román nyelvű könyveken túl még miket találhatunk?

– Elég sok magyar könyvvel találkozhatunk, de van német, angol és olasz könyv is.

 

– Milyen az iskola olvasótábora?

– 255 beiratkozott tanulónk van, ezek közül 150 aktív olvasó. Egy nap körülbelül nyolcan keresik fel a könyvtárunkat. Legszorgalmasabb a technikai iskolacsoport mechanikai arcélű kilencedik osztálya. Élenjáró diákunk Ciubotariu Mădălina.

 

– Milyen jellegű könyveket keresnek a leggyakrabban és melyek a kevésbé keresett szakterületek?

– Leginkább a szépirodalmi könyveket keresik, főleg prózát olvasnak. Kevésbé érdeklődnek a filozófiai, vallási és közgazdasági szakkönyvek iránt.

 

– Milyen könyveket ajánl a fiatal olvasóknak?

– Az előírt és ajánlott házi olvasmányokon túl elsősorban irodalmi munkákat, hogy szókincset, kifejezőképességet, általános műveltséget szerezzenek. Minden irodalmi műből lehet valami újat tanulni.

 

– A könyvek iránti érdeklődést háttérbe szorította az internet.

– Sajnos, ez igaz, hiszen a technika világában élünk. A mai fiatalok úgy érzik, hogy a számítógép és az internetes telefonok által érdekesebb módon jutnak információkhoz. Véleményem szerint az olvasást nem lenne szabad pótolja a technika egyetlen vívmánya sem.

 

Milyen tevékenységeket szervez az iskola, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek a betűk világához?

– Számtalan szimpóziumot, vetélkedőt, iskolán kívüli akciót, író-olvasó találkozót, irodalmi délutánt, ahol az irodalmárok felolvassák műveiket. Így esélyük van találkozni az irodalommal. De általános műveltségükre is gondolunk. Ezért működünk együtt évek óta az aradi tűzoltósággal, a csendőrséggel, valamint Arad orvosi karával. Előadásaik bővítik diákjaink tudományos ismeretét, felkeltve az érdeklődésüket tudományos könyveink iránt is.

 

– Mennyire elégedett az idei tanév eredményeivel?

– Ha az eltelt évekhez viszonyítom, nyugodt lélekkel mondhatom, hogy elégedett vagyok. Idén mindenképp több gyermek látogatta könyvtárunkat, mint az elmúlt tanévekben.

 

– Milyen terveik vannak?

– Szeretnénk továbbra is minél több iskolán kívüli rendezvényt létrehozni, hogy a könyvek olvasása a méltó helyére kerüljön.

 

Regéczy Szabina Perle


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'