JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 06.26

Az aradi színház utóbbi kilenc évtizedének kordokumentuma

Az aradi állami egyetem rektora, Lizica Mihuţ új könyvének bemutatója nem csak a intézményhez közel álló személyiségek kíváncsiságát keltette fel; az Aurel Vlaicu Egyetem rektorátusának nagyterme tegnap szűknek bizonyult.

A rektor-asszony a jó néhány évtizeddel ezelőtt elkezdett helyi színháztörténeti sorozat folytatásaként egy minden korábbinál vaskosabb kötettel rukkolt ki. Az egyesüléstől napjainkig követte nyomon a román színházi mozgalom kibontakozását Erdélyben, de elsősorban Aradon. A kötet a Román Akadémia kiadásában jelent meg.

Egyfajta szimbiózisa ez a könyv a dokumentumirodalomnak és a napjainkban divatos oral historynak, hiszen a színházhoz közelálló emberek számos szubjektív feljegyzéseit is tartalmazza. A közel ezer oldalas kötetet nem kevesebb, mint hét illusztris meghívott– Ion Cocoara bukaresti színikritikus, Gelu Negrea, a könyv szerkesztője, Vasile Dan, a Romániai Írószövetség Aradi Fiókjának elnöke, Ovidiu Cornea volt színigazgató, Laurenţiu Oniga jelenlegi színidirektor, Florin Didilescu, a megyei Xenopol könyvtár igazgatója és Adrian Palcu kritikus – méltatta, de a teremben lévő közönséggel is dialógust folytattak.

A méltatók mindegyike hangsúlyozta, hogy a kötet bizonyára élénk vitára ad majd alkalmat a szakemberek körében, de az tagadhatatlan, hogy hasonló szintézist egyetlen vidéki város sem mondhat sajátjának.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'