Szombat, 2018. július 21., 12.46

Az autonómiaharc egy évtizede

Az autonómiaharc egy évtizede
Az autonómiaharc egy évtizede

Hétfőn este az aradi Tulipán könyvesboltban mutatták be Borbély Zsolt Attila politológus, közíró Az autonómiaharc egy évtizede című, Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az erdélyi közéletben alcímű, 2013-ban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kiadásában Kolozsvárott megjelent kötetét mintegy 30-35 érdeklődő előtt. 

A könyvesbolt tulajdonosa, Schmak András köszöntője után Nagy István pécskai tanár, a megyei magyar közélet ismert szereplője vette át szót, aki bevezetőként elmondta: nem csodálkozik azon, hogy az aradi politikai notabilitások egyike se jött el a rendezvényre. Nagy István a bemutatónak eredeti formáját választotta: statisztikai adatokat gyűjtött ki a több mint 370 oldalas könyvből, hogy az egyes (hazai magyar) politikai alakulatok, személyek, illetve városok stb. neve hányszor fordul elő. Feltette a kérdést a szerzőnek, aki – nem rendelkezvén ilyen kimutatással – jobb-rosszabb megközelítéssel tippelt, majd a beszélgetőtárs kérésére minden felmerült „címszóról” több-kevesebb részletességgel beszélt. Megtudtuk, például, hogy a könyv megszületését egy öt hónapos ösztöndíj tette lehetővé, hogy ez a negyedik könyve, a legújabb (a most bemutatott) az EMNT tizedik évfordulójára jelent meg, és 10 esztendő (főleg magyar vonatkozású) politikai történéseit öleli fel.

De ennél, teszem hozzá, tulajdonképpen többet nyújt, hiszen – a tíz év könyvben tárgyalt előzményeit is figyelembe véve – a magyarság 1989 utáni romániai politikai történetének amolyan enciklopédiája nyílik meg az olvasó előtt, és az események, történések és ezek háttere után érdeklődőnek az adatokat tekintve pontos, mefgbízható eligazítást nyújt.

Nem kétséges, persze, hogy a politikai történések, folyamatok megközelítésének, megítélésének mondhatni számtalan – de egész biztosan több – módja, változata lehetséges, sőt, a gyakorlat tanúsága szerint létezik is. Borbély Zsolt Attila könyve e megközelítések egyike, és a kiváló felkészültségű elemző, a jótollú író meggyőzően érvel a maga álláspontjának védelmében. Mindenről, mindenkiről megvan a határozott véleménye. Csak néhány példa a könyvismertető során elhangzottakból: „Tőkés László 25 éve mindig ugyanazt képviseli – lehet, hogy sok taktikai hibát elkövetett, de megmaradt ugyanazon álláspontnál”; Markó Béla: „Az elmúlt húsz év autonómia-politikájában ő játszotta a legnegatívabb szerepet”; Toró T. Tibor, az Erdélyi Néppárt elnöke: „Ő az a politikus, akivel a legjobban megtaláltam a hangot” stb. A Szász Jenőről szó véleményét inkább nem idézem…

A könyv első mondata Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásának szükségszerűsége c. rövid fejezetben így hangzik: „Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kényszer szülte politikai kezdeményezés volt”. Félszáz – eseményeket, fejleményeket, folyamatokat leíró, elemző fejezettel később a Tíz év elmúlt. Merre tovább? c. zárórészben ezt olvashatjuk: „Az erdélyi magyarság autonómiája körül elvi konszenzust és célirányos akcióegységet kell létrehozni. Erre most, miután minden magyar erőt sikerült megmozgatni a Székelyek Nagy Menetelésén, s az ország élén egy nyíltan magyarellenes román vezetés áll, látszik némi esély. Az RMDSZ bejelentette, hogy kidolgozza a területi autonómiaelképzelését.

Két fő továbblépési irány mutatkozik.”

Az utóbbi idézetből a „célirányos akcióegységet” emelném ki. Ha létrejönne, jóval nagyobb reménye lehetne a sikerre a ma nemcsak megosztott, de sajnos, egyre fogyó romániai magyarságnak. A jövőt illető gondolkodásra és értelmes cselekvésre egyre jobban sürget az idő.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: BZSA / Szombat, 2014. május 03., 21.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Meg egy pr
Hozzászólt: BZSA / Szombat, 2014. május 03., 21.31 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Rossz a szoftver.

30-35
Hozzászólt: BZSA / Szombat, 2014. május 03., 20.41 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

El
Hozzászólt: BZSA / Szombat, 2014. május 03., 20.39 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

30-35
Hozzászólt: BZSA / Szombat, 2014. május 03., 20.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

30-35
Hozzászólt: "Katona" hozzászólásához / Péntek, 2014. február 21., 20.25 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ami az érdeklôdôk számát illeti:a szervezôk még ennyi személyre sem számítottak— szép dolog a szerénység,de gyanítom,hogy nem errôl volt szó. Hogy mire alapozom ezen állításom: ezen keveseknek sem tudtak ülôhelyet biztosítani;és ha eleve több érdeklôdôre számítottak volna,akkor nagyobb helyiségben került volna megrendezésre az elôadás. Ja,vagy arról lenne szó,hogy csupán notabilitásokat vártak ide??! Ez esetben,ezen óhajt közölni kellett volna a \"pórnéppel\".
Hozzászólt: jenoke / Csütörtök, 2014. február 20., 22.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kos Karoly mar kb.100 eve meghirdette az autonomia torekvest.
Nehogy mar ez a 10 ev legyen az igazi.
Az elozo 90 ev sikertelensegeert is az RMDSZ a hibas?
Hozzászólt: aradi / Szerda, 2014. február 19., 15.29 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

El
Hozzászólt: aradi / Szerda, 2014. február 19., 15.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

El
Hozzászólt: aradi / Szerda, 2014. február 19., 15.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

El
Hozzászólt: aradi / Szerda, 2014. február 19., 15.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

El
Hozzászólt: Katona / Szerda, 2014. február 19., 14.00 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az érdeklődés a bemutató iránt jelzi, hogy mennyire érdekli a téma az aradiakat. Nem a notabilitásokat kellene hiányolni, hanem az érdeklődőket. Ennyi a szükség a EMNT megalakulására is. Az EMNT addig van amig csürran a FIDESZ pénzből.
Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2014. február 19., 12.03 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Azok a bizonyos előfordulások:
http://nagyistvan.pecska.ro/wp-admin/post.php?post=3776

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'