JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 17.07
Irodalmi folyóiratok kollokviuma Aradon

Az olvasás gyönyörűsége és rohanó világunk

Az olvasás gyönyörűsége és rohanó világunk
Az olvasás gyönyörűsége és rohanó világunk

Pénteken délután hatodik alkalommal rendezték meg Aradon a Romániai Írószövetség égisze alatt megjelenő irodalmi folyóiratok kollokviumát. A szervező és ötletgazda az Írószövetség Aradi Fiókja.

Tucatnyi kiadvány képviselte magát a rendezvényen, hogy – a teljesség igénye nélkül – csak néhányat említsünk: România Literară, Luceafărul, Viața Românească, Orizont, Familia.

Vasile Dan költő, az aradi szervezet elnöke és az Arca főszerkesztője a lapok és azok képviselőinek a bemutatása után ismertette a rendezvény idei témáját (a folyóiratok és a könyvek megjelenés előtti és utáni kapcsolatát), majd átadta a szót Nicolae Manolescu akadémikusnak, a Romániai Írószövetség elnökének, az egyik legtekintélyesebb hazai irodalmi lap, a România Literară igazgatójának

A bő háromórás vita során a felszólalók a megadott téma mellett a legtöbb olyan problémát érintették, amivel manapság a szépirodalmi lapok szembesülnek: a terjesztés hiányosságai, a csökkenő olvasótábor, a fiatalok megszólítása (iskolákban, egyetemeken), előfizetők toborzása, a szerkesztőségek és a politikum kapcsolata (finanszírozás és függőség), kritikusok és a hiteles kritikák hiánya stb.

Ha megoldás nem is született a felmerülő nehézségekre, amelyekkel a szerkesztőségek nap mint nap szembesülnek, a megosztott egyéni tapasztalatok segíthetik a továbblépést, minőségi irodalmi szövegek közlését és továbbítását egy minél tágabb olvasóközönségnek.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'