Bájital szerelmes lelkeknek

Írta:
2019. augusztus 28. 18:28 (szerda) /

Kellemes estét töltöttek azok a dévai és szászvárosi magyarok, illetve dévai románok, akik a vár alatti térre mentek, hogy élőben láthassák a Magyar Állami Operaház előadását.

A Gördülő Opera programsorozat keretében Erdélyt bejáró budapesti művészek Gaetano Donizetti remekművét, a „Szerelmi bájital” című vígoperát adták elő. Toronykőy Attila rendező modern szellemben, népszínházi jelleggel dolgozta fel az először 1832-ben bemutatott vígoperát, sajátos módon vegyítve a drámát, a zenét és az idillt, sőt magát a kamiont is bevonva a rendezésbe, nemcsak a színpadként szolgáló platóját.

A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy szélhámos kuruzsló„bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, sőt, a hadseregbe is bevonulna, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, végül az őszinte szerelem és a kitartás elnyeri jutalmát, noha a bájitalt áruló szélhámos sem jár rosszul. Az előadás végén pedig a magyarországi művészek és a helyi közönség együtt énekelte el a nemzeti himnuszt.

Hozzászólások