MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 13.13

Bálint Tiborra emlékeztek Nagyenyeden

A rendezvény meghívottjai (László István-fotók)
A rendezvény meghívottjai (László István-fotók)

A Zokogó majom, a Bábel toronyháza, a Zarándoklás a panaszfalhoz című regények szerzője születésének nyolcvanadik évfordulójára 2012-ben kiadott, Egyed Emese egyetemi professzor szerkesztette Más térbencímű emlékkönyv bemutatójával idézték az Áprily-estek júniusi összejövetelén a neves kolozsvári író emlékét.

Dr. Kötő József, a Bálint Tibor Baráti Társaság ügyvezetője, megnyitóbeszédében méltatta a már tíz éve halott író munkásságát, majd ismertette az emlékét őrző BTBT megalakulásának és működésének történetét, hangsúlyozva Bálintné Kovács Júlia döntő szerepét a Társaság létrejöttében és működtetésében.

A rendezvényen részt vett az író özvegye mellett az emlékkönyv három szerzője (Barcsay Andrea, Csávossy György és Kötő József író), akik részleteket olvastak fel írásaikból. Sipos László festőművész-grafikus Bálint Tibor ihlette grafikáiból mutatott be párat. Néhány képe által ugyancsak jelen volt az emlékesten Tasnádi József Sándor, Munkácsy-díjas budapesti médiaművész, volt enyedi diák.

A kötetlen, hangulatos beszélgetés során megelevenedett, a népes, köztük Sárospatakról városunkba látogató hallgatóság előtt, az ünnepelt kolozsvári regényíró, novellista, a Napsugár egykori szerkesztője közvetlen, rokonszenves alakja és írói világának több jellegzetessége.

Józsa Miklós


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'