JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 14.51

Bárányi Ferenc lugosi könyvbemutatója

Bárányi Ferenc lugosi könyvbemutatója
Bárányi Ferenc lugosi könyvbemutatója

Önéletrajzi regény a Bárányi Ferenc Boldogság délibábja című regénye a szerző bevallása szerint is.

Nem énregényről van szó a XX. század főleg hatvanas éveit bemutató könyv esetében, mivel egyes szám harmadik személyben mutatja be a maga életét megannyi más élet mellett.

Két, politikai okokból kegyvesztett és az egyetem utolsó évét is elvégző, de államvizsgát nem tett orvosról szól a regény. Az egyik Moldovában a szovjet határ mellett teljesít szolgálatot, míg barátja és kollegája (maga a szerző) a szerb határ mellett ugyanazt teszi. Mindkettő megismeri a nyomort, a diktatúra borzalmait, de még boldognak is mondhatók, mert dolgozhatnak. Megtanulják nemcsak az idegen nép szokásait, de azok nyelvét is megtanulják. Minden alkalmazkodni tudó képességük és erőfeszítésük ellenére elűzi őket a hivatalos hatalom Mindketten elbuknak, bár az isten is orvosnak teremtette őket. Talpra állnia csak a ’89-es forradalmi események után sikerül nekik, amikor a regény írójából egészségügyi miniszter lesz.

Bárki élvezettel olvashatja a könyvet annak változatos tartalma, kitűnő humora és szatirikus beállítottsága miatt, de aki ifjú, vagy felnőtt fejjel élte meg, illetve átélte át azokat az éveket ráismerhet a maga korabeli környezetére is. Felismerheti a maga igaz és ál-barátait, a maga körzetének, településének milicistáit, vélt vagy valós besúgóit, szekusait, párttitkárait.

A kötetet maga szerző mutatta be bőséges szemelvényanyaggal.

Mivel a két orvos-szereplő közül az egyik a Bánságban, a másik Moldovában dolgozik, Bárányi doktor egy nagyon érdekes és helytálló megjegyzést is tett, ami szerint „Európa addig tart, ameddig a gótika”.

A könyvbemutató mellékműsora – természetesen nem mellékesen – a Szombati-Szabó István Irodalmi Kör elnökének, Fülöp Lídiának a Juliánusz Díjjal járó szobrocska bemutatása volt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'