Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 03.54

Bemutatkoztak a képzőművészeti szövetség új tagjai

Bemutatkoztak a képzőművészeti szövetség új tagjai
Bemutatkoztak a képzőművészeti szövetség új tagjai
A Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének tavaly tagjává vált alkotók közös bemutatkozó tárlatának megnyitóját tartották meg a múlt az egyesület Helios Galériájában. A 24 jelöltből – akiket a helyi vezetőség javasolt – 23 művésznek a jelentkezését fogadta el a szakmai egyesület országos elnöksége.


Az új tagok számos művészeti ágat (festészet, szobrászat, iparművészet stb.) képviselnek, miként különböző generáció tagjai is: vannak köztük pályakezdők, egyetemi tanszékvezetők és nyugdíjas alkotók is. Munkáik pedig híven tükrözik a kortárs temesvári képzőművészeti élet sokszínűségét és gazdagságát – emelte ki Szekernyés János, a szövetség helyi szervezetének elnöke, aki különösen a fiatalok felvételét tartotta örvendetesnek, főleg amiatt, hogy az új nemzedék – mint mondta – leküzdötte az egyesülettel szembeni ellenvetését, fenntartását. A temesvári szervezet egyébként túllépte a bűvös 200-as határt, így létszámát tekintve a harmadik legnagyobb az országban a bukaresti és a kolozsvári után. „Szakmailag még előrébb állunk – folytatta Szekernyés –, ezt bizonyítja az, hogy az évente kiosztott képzőművészeti díjak közül mindig kerül Temesvárra is egy-egy, sőt volt olyan, hogy a tizenegy kitüntetés közül négyet temesváriak kaptak.”

Az új tagok között vannak két magyar képzőművész is: a csíkszeredai származású, de az egyetem 2005-ös befejezése óta itt letelepedett Ugron Réka. A festő – de a megélhetését reklámgrafikusként biztosító – alkotó szakmailag előrelépésnek nevezte a tagfelvételt, amitől több egyéni és csoportos kiállításon való részvételt remél. M. Kiss Hédi textilművész – azon belül a falikárpitok mestere – az 1980-as évektől foglalkozik e művészeti ággal. Nem csak hivatása, szakmája is ez, ugyanis a Bánság Múzeumában dolgozik restaurátorként, évszázados zászlók, falidíszek, kárpitok stb. megmentőjeként. Muzeológusként jelenleg is közel harminc, százévesnél is idősebb osztrák-magyar monarchiabeli lobogó rendszerezésén dolgozik, amelyeknek szeretnének egy katalógust is megjelentetni.

A tárlaton megtekinthető alkotásokat – és a művészeket – Dávid Károly, a Nyugati Egyetem Képzőművészeti Fakultásának festészeti tanszékvezetője méltatta. A kiállítás február 20-ig látogatható.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'