Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 16.03

Betiltottak egy román filmet Velencében

Betiltottak egy román filmet Velencében
Betiltottak egy román filmet Velencében

Leállították a velencei mozikban Boby Păunescu román rendezőnek a 66. velencei filmfesztiválon bemutatott Francesca című filmje további vetítéseit két olasz politikus tiltakozása miatt.

A nemzetközi filmfesztivál Orizzonti programjában a múlt héten kétszer is levetített film alkotóit perrel fenyegette meg Alessandra Mussolini európai parlamenti képviselő és Flavio Tosi, Verona polgármestere, akiket alaposan felbőszített a film néhány rájuk utaló mondata.

„Nem hallottad, hogy az a kurva Mussolini holtan látna minden románt?” – kérdezi a film főhősét, a jobb élet reményében Olaszországba vágyó óvónőt az apja. Egy másik kitétel a veronai polgármesterről állítja, hogy „egy idióta, aki meg akarja tisztítani a románoktól a várost”.

A produkciót forgalmazó Fandango vállalatot jogi úton szólították fel, hogy vágja ki az ominózus részeket a filmből. A cég azonban a „művészi integritás védelmében” elzárkózott a követeléstől. A velencei mozik üzemeltetője vasárnap jelentette be, hogy felfüggesztették a Francescavetítését. A produkciót a tervek szerint október végén tűzték volna az olasz mozik műsorára.

(hvg.hu)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'