JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 08.43

Bolyai emlékszoba avató a Magyar Házban

A Bolyai emlékszoba szűknek bizonyult, olyan nagy volt az érdeklődés
A Bolyai emlékszoba szűknek bizonyult, olyan nagy volt az érdeklődés

Közel százan vettek részt április 19-én a temesvári Magyar Házban a Bolyai János emlékszoba avató ünnepségén. A XIII. Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozat keretében bemutatott Bolyai emlékhely kezdeményezője a temesvári Toró Tibor professzor, az MTA külső tagja, Bolyai kutató, aki saját könyv- és dokumentum-gyűjteményét ajánlotta fel az állandó kiállítás létrehozásához.

Az emlékszobát a dr. Bodó Barna vezette Szórvány Alapítvány újíttatta fel, a magyar Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint Ihász János igazfalvi polgármester támogatásával. A Bolyai emlékhely kialakítása Toró László fizikus és Winterfeld Sándor díszlettervező munkáját dicséri.

Bolyai János életrajzának főbb eseményeiről magyar, román és angol nyelven is tájékoztatást kapnak a látogatók.A mintegy száz kiállítási tárgyat bemutató emlékszoba anyagát Toró professzor mutatta be a jelenlevőknek: a Bolyai dokumentumokkal borított falon központi helyet kapott  Bolyai János világhírű, 1823 november 3-án Temesváron írt levelének kinagyított fakszimile másolata, amelyben édesapjának hírül adja: „a semmiből egy új, más világot teremtettem!”Innen, Temesvárról indult el minden, itt született meg a nemeukildészi geometria alapképlete, hangsúlyozta Toró professzor. Itt látható az Appendix különböző nyelvű kiadásai, Bolyai Jánost ábrázoló szobrok és grafikák képei, köztük a két temesvári Bolyai emlékmű, Jecza Péter és Vetró Artúr alkotásai. Mészáros Ildikó lapszerkesztő bemutatta a Szórvány Alapítvány honismereti folyóiratának, a Régi(jó)világnak Bolyai emlékszámát és a legújabb szegedi különszámát. A különleges eseményre eljöttek a 10. Műszaki Tudományos Diákkonferencia bel- és külföldi résztvevői is, egyetemi tanárok és diákok egyaránt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'