JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 08.13
Az Aradi napok eseményei

Bővülnek a sportrendezvények

Bővülnek a sportrendezvények
Bővülnek a sportrendezvények

A keddi, igencsak zsúfolt programot – fotókiállítás, Himalája-expedíció-buzdítás, történelmi szimpózium, templombúcsú, tárlatnyitás, képzőművészeti album bemutatója, szabadtéri színházi előadás – ma már jóval lazább kínálat követte.

Délutántól kora estig az Armonia bevásárlóközpontban az Arad kupa elnevezésű streetdance-, grafitti- és fotóversenyt rendeztek, elsősorban fiataloknak. Az idei egyik központi helyen, az Eminescu parkbanmég napvilágnál nyílt meg Dacian Giura fiatal aradi képzőművész Veşnicia satului (Az örök falu) című, sajnos, csak pár órán át élvezhetett szabadtéri festménytárlata. Ugyanott ünnepélyes körülmények között aranydiplomákat osztottak ki a legalább 50 éve együtt élő házaspároknak, ezt követően a filharmónia zenekara bécsi koncertet tartott a szabad ég alatt.

A Klió teremben hat fiatal aradi képzőművész, Giotto Doichiţă, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Anca Sabău, Adrian Sandu és Diana Serghiuţă közreműködésével szinte az utolsó pillanatban jött össze a marokkói művészek betervezett és meghirdetett kiállítása helyett. Nem tudhatjuk, milyen élményt nyújtottak volna az észak-afrikai művészek alkotásai – az aradi képzőművészek évek óta szoros együttműködési kapcsolatban vannak velük! –, egy biztos: az aradi fiatalok sem okoztak csalódást. Itt is volt egy csöpp változás, ugyanis a festménykiállításnak meghirdetett rendezvénybe egy szobrász – Cosmin Moldovan – is „beletenyerelt”: jellegzetes kisplasztikái üde színfoltjai a tárlatnak, amely augusztus 29-ig, péntekig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között.

***

Csütörtökön is viszonylag könnyedebb a program, amely újabb vonatkozásokkal is bővül.

10 órától az Eminescu parkban a Youth Exchange ifjúsági projekt keretében a törvényszék kiskorú bűnözők rehabilitálásával foglalkozó központja, a gyermekvédelmiek és a Pro Prietenia Egyesület az Aradon vendégségben tartózkodó walesi fiatalok együttműködésével padokat festenek, virágokat ültetnek.

19 órától népzenei koncertek a városnegyedekben – az Alfán, Gájban, Kisszentmiklóson, Mikelakán, a Vlaicun. Ugyanakkor kezdődik az Eminescu parkban Lavinia Răducanu és a Rromak együttes előadása.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'