JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 21.45

Déván is táncra perdült a „Meszes”

A szilágysági diákok nagyszerű előadása ösztönzőleg hatott a dévai Téglás diákjaiból verbuválódott néptánccsoportra is
A szilágysági diákok nagyszerű előadása ösztönzőleg hatott a dévai Téglás diákjaiból verbuválódott néptánccsoportra is

Péntek délután a vajdahunyadi kastélyban kezdte Dél-Erdélyi turnéját a Szilágy megyei Meszes néptáncegyüttes magyar csoportja.

Este a dévai Téglás Iskolában tartottak nagysikerű előadást, szilágysági, mezőségi táncukkal, dalaikkal, a műsort záró „Kossuth-verbunkkal” vastapsot érdemelve ki a népes dévai közönségtől.

A középiskolás diákokból álló együttes jó 12 évvel ezelőtt alakult. Annak idején egy osztályfőnök kért fel arra, hogy foglalkozzam a diákjaival. Ebből az osztályból nőtt ki aztán az első tánccsoport – emlékezett vissza Matyi István, az együttes művészeti vezetője. Azóta sikerült kieszközölni a zilahi városi, illetve a megyei tanács támogatását is, így a csoport tagjai szerződéses alapon táncolnak az együttesben. Ez már nagyon sokat segített abban, hogy szakmai szempontból is fejlődni tudjunk. De még mindig fennáll az a tény, hogy a végzős diákok elmennek tanulni más városba, így a tánccsoport kétévente szinte teljesen lecserélődik – mondja Matyi István. Ennek ellenére előadásuk szakmai szemmel nézve is kifogástalanra sikeredett, bár a késő esti órákban már érezni lehetett, hogy a hosszú turné nem éppen könnyű vállalkozás a tizenéves diákoknak. Dévai fellépésüket követően Resicabánya és Nagyszeben magyar közösségét örvendeztették meg műsorukkal.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Barabas Emese / Csütörtök, 2008. április 24., 18.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nagyon szep es jo volt!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'