Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 18.53

Dokumentum-kiállítás a Klióban

Dokumentum-kiállítás a Klióban
Dokumentum-kiállítás a Klióban

Aradon ma délben, főként diákérdeklődők jelenlétében, nyílt meg az Arad Megyei Múzeumnak a Megyei Levéltárral együttműködve és a megyei tanács támogatásával létrehozott dokumentum-kiállítása a múzeum Klió termében 1918. december 1. – 90 év. Arad és a nagy egyesülés címmel.

Dr. Peter Hügel múzeumigazgató tudatosnak nevezte a diákok „beszervezését”, azt állítva: bár az év során ők a múzeum legszorgosabb látogatói, a megnyitóktól amúgy húzódzkodnak.

A falakokon és a tárlókban egyébként az eseményhez és annak előzményeihez, valamint következményeihez kapcsolódó festmények, fotók, eredeti dokumentumok, tárgyi emlékek láthatók december 14-ig, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között.

Illusztrációképpen, íme az 1919. május 17-én, román királyi hadsereg Aradra történő bevonulásának napján kiadott kétnyelvű felhívás magyar nyelvű szövege: „E pillanatban a román hadsereg bevonult Aradra, és ettől fogva a város román megszállás alatt ál. A román hadsereg az igazság, a rend és a béke nevében jött. Szilárd akarata ezeknek biztosítása bárkivel szemben. Ennél fogva a lakosság – nyelv és vallás különbség nélkül – őrizze meg nyugalmát és tartsa fenn a legteljesebb rendet. A közrend biztosítása céljából kötelességük az összes tisztviselőknek – minden különbség nélkül – teljes erejükből közreműködni. A tisztviselők ennélfogva maradjanak meg hivatalukban. A városi rendőrség a román hadsereg parancsokságának vezetése alatt továbbra is a helyén marad, alkalmazkodva a kiadandó rendeletekhez. Aki helyét elhagyja, aki a közrend, a törvények és rendeletek ellen vét, a román királyi haditörvények és rendeletek szerint statáriális módon fog bűnhődni.”

November 30-ig a különben a megyei múzeum ingyenes belépést biztosít a Lippai Városi Múzeumban megnyílt Ioan Suciu-emlékkiállításra, a Klió termi tárlatra, valamint a múzeum történelmi-régészeti állandó kiállításaira – a lehetőséget elsősorban az iskolák figyelmébe ajánlva.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'