Kedd, 2019. február 19., 01.34
Djjazták Bréda Ferenc írót, Kele Brigitta operaénekest és Betuker István festőt

Drámapályázatot hirdet az RMDSZ

Drámapályázatot hirdet az RMDSZ
Drámapályázatot hirdet az RMDSZ

Drámapályázatot hirdet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az általa létrehozott Communitas Alapítvány az erdélyi lét elmúlt száz évének a feldolgozására.

 

    A pályázat meghirdetését Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be vasárnap este Kolozsváron, a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen. Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a 2018-as év elején az erdélyi magyarság szorongással, de ugyanakkor bizakodással van tele. Szerinte a közösség akár azt is ünnepelhetné, hogy egyáltalán még létezik, hisz olyan száz esztendőt tudhat maga mögött, amely alatt „többször célul tűzték ki, hogy a magyar kultúra nyomait is eltörlik ebből a tájból”.
    Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a többségiből kisebbségivé vált erdélyi magyarság mit tett hozzá a magyar kultúrához és azt is, hogyan és milyen mértékben hatott például a románok kultúrájára. Szerinte e felmérés eredménye az erdélyi magyarokat is meg fogja lepni, de legalább ennyire fontos, hogy lássa, értse és fogadja el ezeket az eredményeket az a többségi társadalom is, amely még mindig gyanakodva néz az erdélyi magyarokra. „Értékalkotó közösség vagyunk, amely szerves része a magyar kultúrának és büszkén hordozza a transzszilvanista sajátosságait is” – fogalmazott Kelemen Hunor.
    A rendezvény keretében Bréda Ferenc írónak, esszéírónak, Kele Brigitta operaénekesnek és Betuker István festőnek adták át az RMDSZ által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat.
    Egyed Péter filozófus olyan személyiségként mutatta be Bréda Ferencet, aki sokféle irodalmi, filozófiai kezdeményezés elindítója volt, aki a szó eredeti értelmében vett tanító, útmutató volt több mint negyven éven át. „Kolozsvár mostani szellemisége az ő kisugárzásának is köszönhető” – fogalmazott Egyed Péter.
    A Kele Brigittát méltató Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta, a szoprán énekesnő művészi útja a kolozsvári operából indult el a világ nagy operaszínpadai felé. Több európai és ázsiai színpad után a New York-i Metropolitan közönségét is meghódította. Méltatója szerint a világ különböző nagyvárosaiban látják szívesen, de ő csak odautazik és haza mindig Kolozsvárra, Erdélybe megy.
    Betuker István festészetében – méltatója, Bács Ildikó rendező-dramaturg szerint – a téma örök: az ember kapcsolódása a környezetéhez, helyzete egy elidegenedett világban. A szatmárnémeti születésű művész Kolozsvárott él és alkot, a Bázis csoport tagja.
A magyar kultúra napja alkalmából tartott kolozsvári ünnepséget a Loose Neckties Society, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei zenekarának a koncertje zárta. (MTI)

 

 

Pályázati felhívás a román–magyar együttélésről szóló drámák megírásának támogatására

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából, a román–magyar együttélésről szóló drámák megírásának támogatására. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

 

A PÁLYÁZAT TÁRGYA:

100 év a lépcsőházban

Az elmúlt száz évet nagyon különbözőképpen élte meg a román, illetve a magyar közösség Romániában. Gyakorta ugyanazt a történelmi helyzetet is eltérően értelmezzük, és ezek a nagyon különböző nézőpontok hétköznapjainkra is rányomják a bélyegük. Kár volna mindezt ki nem mondani egy felnőtt társadalomban, amelyben a román és magyar közösségnek további együttélésre kell felkészülnie, amit a kölcsönös gyanakvás és az előítéletek lebontásával tehet meg.

Hogy látják ezt az elmúlt eseménydús századot azok, akik színházban gondolkodnak?

Hogyan lehetne összefoglalni, megragadni egyetlen drámában mindazt, ami elválasztja, és ami összeköti a román és magyar közösséget közös hazájában, az idén százéves Romániában?

A Communitas Alapítvány mindennek a színházi nyelven való megfogalmazására drámapályázatot hirdet, amelyben sem korhatár, sem műfaji megkötés nincs.

PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK:

A drámának kifejezetten a megadott témáról – a román–magyar együttélésről az elmúlt száz esztendőben – kell szólnia, terjedelme pedig nem haladhatja meg az ötven oldalt.  

A drámákat öttagú szakmai zsűri bírálja el, amelynek véleménye alapján kialakult eredményt 2018. szeptember 21-én, pénteken hirdetjük ki, a magyar dráma napján.

A pályázat első helyezettje 10 000 lej, második helyezettje 7500 lej, harmadik helyezettje pedig 5000 lej díjban részesül.

Várjuk a pályamunkákat, amelyek emlékezetessé teszik az elmúlt századot!

A PÁLYÁZAT BEKÜLDÉSE:

Pályázni online rendszerünkben lehet.

Internetes pályázás esetén kérjük, olvassa el a honlapon található pályázási útmutatót a  http://communitas.ro/main/cikkek/single/palyazati-utmutatocímen.

A pályázónak szükséges beküldenie a regisztrációt követően kitöltött, lepecsételt és aláírt nyilatkozatot, amely a beküldött pályázatait hivatott hitelesíteni.

A nyilatkozatok beküldése csakis ajánlott levél, vagy valamely gyorsposta-szolgálat révén történhet. A Titkárság a személyesen behozott nyilatkozatokat a határidő napján du. 16 óráig fogadja.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

az online rendszerben pontosan kitöltött pályázati űrlapot (az online rendszerben kitöltve);

a pályaművet PDF formátumban (az online rendszerbe feltöltve) ;

a pályázatokat hitelesítő nyilatkozatot (postai úton beküldve).

A pályázat elküldésének határideje 2018. június 30., 16 óra.

Online pályázás esetében a pályázat eredményének kiértesítő levele is online érkezik postafiókjába. Kérjük, rendszeresen ellenőrizze a regisztrációnál megadott e-mail postafiókjának tartalmát!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Minden pályázót értesítünk a támogatási kérelmére vonatkozó döntésről, az online rendszerünkben pályázók elektronikus levél formájában kapják kézhez a kiértesítő leveleket.

A nyertes pályázóknak intézményeikben, rendezvényeiken, népszerűsítő anyagaikon és kiadványaikban, valamint saját honlapjukon (feltéve, ha rendelkeznek) fel kell tüntetniük a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és a Communitas Alapítványt, mint támogatókat a communitas.ro honlapról letölthető logók alkalmazásával.

A pályázó szabadon rendelkezik a megírt mű szerzői jogával.

FORMAI HIBÁNAK TEKINTENDŐK A KÖVETKEZŐK:

a pályázat nem sorolható be a kiírásban szereplő témakörbe;

a nyilatkozat nem érkezik be határidőre az Alapítvány Titkárságára;

a nyilatkozat nincs aláírva.

További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány titkárságának munkatársaihoz: Sólyom Réka – irodavezető, Voios Melánia – referens.

Cím: Fundaţia Communitas, 400489 Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 60

Telefon/fax: 0264-594 570

Telefon/mobil: 0723-250 324, 0736-444 437

E-mail: communitas@rmdsz.ro

Elbírálás: 2018. szeptember 21. péntek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'