Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 01.13
Xantus Géza kiállításának a megnyitója

Égi dimenziók Aradon

Égi dimenziók Aradon
Égi dimenziók Aradon

Kedden délután az Arad megyei múzeum képzőművészeti részlegének kiállítótermében nyílt meg a csíkszeredai festőművész és grafikus, Xantus Géza,Égi dimenziók című festmény- és grafikai kiállítása.

A szép számú érdeklődő előtt megtartott tárlatnyitójában Peter Hügel múzeumigazgató méltatta a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Római Szépművészeti Akadémia Festészeti Tanszéke végzettjének, Xantus Gézának a művészetét. Szerinte a jelenlegi kiállítás anyaga is része lesz annak a katalógusnak, amelyik a művész születésének, decemberben esedékes, 50. évfordulójára készül. A továbbiakban Szekernyés János műkritikus, a Temesvári Képzőművészek Szövetségének az elnöke értékelte Beczásy Antal, illetve a római Nunzio Solendo professzorok tanítványának, Xantus Gézának a munkáit, amelyek a lelkész, a lélekművész misztikus érzékenységének és a festőművész parádés színkompozícióinak a tökéletes harmóniáját testesítik meg. Az egymásra helyezett átlátszó, áttetsző képek különleges lélektani hatást keltenek a szemlélőben, míg az ábrázolt portrék kifejező erejének fokozásában előszeretettel alkalmazott épületelemek Kőműves Kelemen vagy Manole mester legendáit juttatják eszünkbe. A sziporkázó fénykompozíciókkal megalkotott olajfestmények mellett a biztos kézzel megrajzolt grafikái és rézkarcai is misztikus kifejezőerővel hatnak a látogatóra, aki előtt új, valóságoségi dimenziók nyílhatnak meg, ha képes ráhangolódni. A tárlat 18 olajfestménye, illetve 22 grafikája, részkarca között e sorok írójára mély benyomást tett a Naplementesziporkázó fényei, az Élet fájának a misztikuma, illetve a Köszönés levett kalappal című, önarcképet tartalmazó kompozíció. Amelyeknek, a többi kiállított anyaggal együtt történő megtekintése maradandó élmény lehet az átlagember számára is.

Egyébként a megnyitóról 18 festőkollégájával együtt Xantus Géza Kisiratosra, az ott megnyílt VIII. alkotótáborba utazott, amelyiknek a záró kiállítására ugyancsak a múzeum szépművészeti részlegének a kiállítótermében, szeptember 13-án kerül sor.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'