JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 05.52
Takács Mihály újabb városképei a Jelen Galériában

Élő környezetet tár elénk

Élő környezetet tár elénk
Élő környezetet tár elénk

A Jelen Galéria második alkalommal ad otthont Takács Mihály képzőművész aradi színes városképeinek a Jelen kávézóban. A tárlaton a művésznek a 2010-es falinaptárába kerülő alkotásai láthatók.

És, hogy ne maradjon üres falrész, további, aradi városrészeket ábrázoló festménye is helyet kapott.

Jámbor Gyula, a Nyugati Jelen munkatársa köszöntő szavai után előbb Horia Truţă tanár, a Víztorony Galéria tulajdonosa, majd Móré-Sághi Annamária képzőművész – előbbi románul, utóbbi magyarul – méltatta Takács Mihály munkásságát, különös tekintettel az aradi városképek immár megrögzött megörökítése kapcsán. A méltatók szavaiból csak annyit, hogy egyikük a művész tehetségére, szorgalmára helyezte a hangsúlyt, amellyel magát és városát mutatja meg, kiemelve, hogy az ezúttal lapos képek az impozáns épületeket mozgalmas környezetbe helyezik, egy élő város élményét sugallva, másikuk arra hívta fel a figyelmet, hogy szeretett városának ábrázolásával önmagát is bemutatja a művész.

Bognár Levente alpolgármester megköszönte a művésznek, hogy képei révén Aradnak nemcsak a szép arcát ismerhetjük meg, hanem ezek városunk igazi reklámjai.

Nem meglepő, hogy a tornyok – Kultúrpalota, központi római katolikus templom, Vörös templom – ismét főszerepet kaptak, számos visszatérő témát is találunk – Szabadság-szobor, a Forradalmárok obeliszkje – különböző szögekből, más-más épületegyüttesben. Ám Takács Mihály nemcsak Arad impozáns épületeinek szerelmese, hanem sokak számára a város ismeretlen szépségeit, így a Maros-part rejtett zugait is elénk tárja. A képek alatt nincs cím, így a nézőkre marad egy-egy nagyon jól ismert vagy kevésbé ismerős városrész azonosítása.

A 2010-es falinaptár már a kilencedik ebben a témakörben, amely, ha minden sikerül, még a tárlat nyitva tartása idején kikerül a nyomdából.

A tárlat november 25-ig tekinthető meg naponta 9–22 óra között.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'