JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 12.20

Eltáncolt Ige

Pótszékeket, sőt padokat kellett behozni a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermébe tegnap este, hogy mindenkinek legyen ülőhelye az Udvarhely Táncműhely vendégjátékán. A fellépést nem előzte meg nagy hírverés, az óriási érdeklődés azzal magyarázható, hogy sok belső-erdélyi, székelyföldi gyökerű temesvári, illetve a bánsági nagyvárosban tanuló udvarhelyszéki egyetemista jött el.


A székelyudvarhelyi táncegyüttes által előadott Ige új darab, a múlt év végén mutatták be a székely anyavárosban, ez volt az első távolabbi kiszállása a csapatnak ezzel az egyórás produkcióval – tudtuk meg Orza Călin táncostól, az előadás koreográfusától. A rituális performanszként, misztériumjátékként beharangozott Ige a szó különböző (bibliai, nyelvtani, etimológiai stb.) értelmezéséhez mutatott be helyzeteket. „Nem próbáltunk belemagyarázni semmit sem, mindenkinek a képzeletére, hitére bíztuk, hogy mit ért a darabból, mint ahogy én is a saját hitemből merítettem, amikor kitaláltam – folytatta a koreográfus. – Archaikus imák hangzanak el benne, ezt ötvöztük néptánccal, és válogattunk hozzá megfelelő népzenét.”

A nagy közönségsikernek örvendett temesvári előadás után csütörtök este az aradi színházban tűzte műsorra a darabot a táncegyüttes.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'