Ember az embertelenségben

Írta:
2019. október 7. 09:44 (hétfő) /

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete, az aradi Kölcsey Egyesület és az Aradi Kamaraszínház közös szervezésében Ady Endre verséből kölcsönzöttEmber az embertelenségben című táncjátékot mutatták be az elmúlt pénteken a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes előadásában a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében, telt ház előtt. Az Aradi Magyar Napok hétvégi rendezvényei a megemlékezés, a kegyelet jegyében lettek összeállítva.

A Kölcsey Egyesület megalakulása óta céljául tűzte ki a vértanúk emlékének ápolását és tiszteletét.

„A 13 aradi vértanúsága, áldozata és a magyar nép szabadságszeretete az, mely örök időkre Magyar Golgotává aratta Aradot. (...) A 170. évfordulói megemlékezések is azt mutatják, hogy Arad méltó erre a névre, és az aradi magyarság megtesz minden tőle telhetőt, hogy a vértanúk emléke ne merüljön soha feledésbe” – október 4-én délután Fekete Károly, az egyesület elnöke ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket a Bekecs Néptáncegyüttes előadása előtt.

Az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadás a világháborúk, forradalmak, szabadságharc és a kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg, a tánc, a zene, a beszéd és a mimika színpadi nyelvén idézi a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit.

Tőkés Csaba Zsolt rendező-koreográfus ezt nagyszerűen kivitelezte a Bekecs Néptáncegyüttes tagjain és a meghívott művészeken keresztül. Az előadás dramaturgja, forgatókönyvírója Prezsmer Boglárka, a zenét a Heveder Zenekar biztosította.

Hozzászólások