JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 12.19

Erdély két jelentős műemléke felújítási munkálatait adták át

2012. január 17-én, Gyulafehérváron sor került a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium Nemzeti Örökségvédelmi Intézetének megrendezésében, Erdély két jelentős műemléke felújítási munkálatainak az átadása: az Érseki palota homlokzatainak, valamint a Szent Mihály székesegyház szentélyének külső és belső felújítása.

Az átvételre kerülő munkálatok költségeit Románia Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériuma biztosította, a Nemzeti Restaurálási Program keretében.

A munkálatok leszerződése, mindkét műemlék esetében közbeszerzés útján történt.

A felújítási munkálatok koncepciója és a munkálatok kivitelezése az Egyházművészeti Bizottság (EMÜB) bevonásával történt. A felújítás koordinátora Márton Judit műemlékvédelmi szakmérnök.

A püspöki palota homlokzatainak felújítási munkálatai az Arh Service Guttmann & Co SNC tervezőiroda által készített kivitelezési terv alapján készültek, Guttmann Szabolcs építész koordinálásával. A munkálatokat, mint fővállalkozó a csíkszeredai székhelyű Harbau Kft. végezte. A munkálatok teljes értéke 1 383 687 lej.

A Szent Mihály székesegyház szentélyének teljes felújítása az FKM Kft. tervezőiroda – Macalik Arnold építész vezetésével készített engedélyezési terv alapján történt. A munkálatokat, mint fővállalkozó a csíkszeredai székhelyű Harbau Kft. végezte. A felújítás értéke, a Székesegyház belső világításával együtt 4 333 800 lej.

A fotódokumentáció elérhető a www.romkat.ro oldalon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'