MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 19.43
Könyvbemutató Nagyenyeden

Erdélyi nyár Áprily Lajossal, 1936

 
2010. november 01., 17.45
Hétfõ

Az Áprily-estek keretén belül Kolozsvár után 2010. október 27-én Nagyenyeden is sor került Hantz Lám Irén legújabb könyvének bemutatójára: Erdélyi nyár Áprily Lajossal, 1936. 

A Nagyenyedhez oly sok vonatkozásban kötődő költő 1936-ban a budapesti Baár-Madas Gimnázium igazgatójaként szervezett a leánykollégium végzős diákjainak kirándulást Erdélybe. A Budapestről induló csapatot a kolozsvári állomáson nem kisebb személyiség várta, mint a híres költő, Reményik Sándor. Áprily lelkes barátjának gesztusa felvillanyozta a fiatal lányokat. Irodalmi rangot adott a kirándulásnak, hogy két híres költő társaságában tekinthették meg a kincses várost. A csapat Kalotaszegre is ellátogatott, ahol Sztánán, Kós Károlynál is tiszteletüket tették, majd Noszolyra és Cegére mentek, ahol Wass Albertet is valószínűleg meglátogatták, hiszen, bár a levelekben ez nincs megemlítve, fénykép készült róluk a Cegei-tó partján. Az erdélyi kirándulás stációi közt szerepelt Nagyenyed is. Itt a Bethlen utca egyik kapualja előtt láthattuk Áprily Lajost és lelkes csapatát. Hantz Lám Irén kedves bemutatójából még azt is sikerült megtudnunk, hogy amikor Áprily Lajos egyik szívéhez oly közel álló kirándulóhelyén, Intregáldon egy kicsit elszundított, elveszítette kedvenc óráját. Az eset a Kirándulás című verset ihlette: „A patakparti pázsiton / elaludtam, s jött egy manó, /könnyű patával dobbanó, / őzbakszökkenéssel illanó. / Órám zenélve tiktakolt, meglelte s megszökött vele.”  A kirándulás másik  fontos stációja a Vécsi vár volt, ez után pedig a Galonyai völgybe tettek kirándulást egy hosszú túrázó napon, amely nap olyan kellemesen telt el, hogy György Ágnes, az egyik diáklány sóhajtozására, hogy „legyen még valami”, megszületett Áprily Lajos Legyen még valamicímű verse. A Gyilkos-tó, az Oltárkő, Áprily Lajos szülővárosa, Brassó, meglátogatása után a lelkes kis csapat visszaindul Kolozsvárról Budapestre.

A könyv születésének történetébe is beavatta hallgatóit Hantz Lám Irén. Kellemes estét tölthettünk, az volt az érzésünk, hogy Áprily Lajos két órára visszatért kedvenc városába!

Szabó Emília


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'