Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.06
Könyvbemutatók Temesváron és Resicabányán

Erről nem beszélünk

Erről nem beszélünk
Erről nem beszélünk

2018 november 9-én, szombaton 17 órakor lesz a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermében Mersdorf Ilona–Horváth Pál: Erről nem beszélünk című könyvének a bemutatója. Az est házigazdája: Eszteró István temesvári költő. A szerzők: Mersdorf Ilona, született Korka, a Bartók Béla Líceum  végzőse és ifj. Horváth Pál, a könyv főhősének fia, a kötet szereplője. A szerzőkkel beszélget: H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója.

A kötet román nyelvű kiadásának is lesz egy bemutatója Temesváron, november 9-én 12 órától az Írószövetség székhelyén. A resicabányai könyvbemutatóra 2018. november 10-én 16 órától kerül sor, helyszín: Magyar Templom és Iskola.

Egy könyv kiállásról és hallgatásról, áldozatvállalásról és áldozattá válásról, besúgókról és besúgottakról – ma is kísértő, lezáratlan múltunkról. Egy Bánságból elszármazott magyar értelmiségi tragikusan rövid életének története, kortárs vallomások és szekus dokumentumok tükrében.

Horváth Pál besztercei magyartanár a diktatúra áldozata volt. Mint sokan mások. Ehhez elég volt csak akarni, tenni valamit: anyanyelven tanítani, színházat játszani, közösséget építeni. Hogy működött az áldozatgyártás? Hogyan lett valakiből besúgó vagy „célszemély”? Hős vagy áruló? Kik mozgatták a háttérben a szálakat? Miért hallgat – vagy éppen csak suttog – még most is mindenki a múltról, amikor már beszélhetünk róla?
Horváth Pál sorsának sötét krónikája az a sokszáz oldalnyi szekus dokumentum, ami felkerült a könyvhöz mellékelt CD-re. Ezt ellenpontozzák családi naplók, kor- és sorstársakkal folytatott beszélgetések. A könyv a helyszínen megvásárolható.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'