JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 24., 06.40

Etnikumok fesztiválja

A Rácz-Virág Vilma által felkészített magyar táncosok
A Rácz-Virág Vilma által felkészített magyar táncosok

A november 9–19. között zajló Boksánbányai Kulturális Napok keretében került sor november 13-án az Etnikumok Fesztiváljára. 

A tizedik alkalommal szervezett fesztiválon részt vettek románok, németek, magyarok, ukránok és romák népművészeti kiállítással, jellegzetes ételekkel és zenével, tánccal. Tóth János, a Boksánbányai RMDSZ szervezet elnökének közlése szerint a magyar standot a boksánbányai Bányavirág Kultúrcsoport rendezte. Theer József erdélyi kerámia gyűjteményével, Gurmai Erzsébet a már híres csörögéjével, Pál Mária töltött káposztájával, Vincze-Jancsi Erzsébet sós pereceivel és Tóth János az egyszerű zsíros kenyérrel mutatkozott be a zsűri előtt. Az ételeket Gurmai Károly és Pintér Antal pálinkái fűszerezték.

A színpadi fellépést Resicabányáról a Platanus Egyesület Hóvirág Daloskörének 5 tagja csárdásegyveleggel és a által vezetett 3 párból álló kezdő fiatal táncosok biztosították öt perces műsorral.

A Fesztivál végén a rendezők oklevelekkel méltatták a résztvevőket. A magyarokat is, az odaadásért és a rendezvény sikeréhez való hozzájárulásért. A rendezvény végén a jelenlevő közönség megkóstolhatta a standokon található ételeket, italokat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: borzaszto / Vasárnap, 2011. január 09., 17.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

janikam ez a te szarkavarod mar megint bekapott egy legyet
Hozzászólt: hozzaszolo / Csütörtök, 2011. január 06., 11.02 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

kati racz virag vilma allneve mar megint okoskodsz beteg agyaddal hagyd mar beken nagy es balint urat mennel inkab te afenebe te szarkavaro
Hozzászólt: kati / Csütörtök, 2010. november 25., 22.39 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sajnalatunkat fejezuk ki annak hogy csak enyijen voltak a fesztivalon de ez csak Nagy Peternek koszonheto es
balint

misinek ok voltak azok akik tonkre tettek mindent ez az eredmenye NagyPeter nek a huje okoskodasaival mert csak pofazik de semmit nem tesz azert hogy vegre be induljon a tancz csoport valaha regen volt minden meg Virag Vilma idejeben is de a Nagy ur csk pofazni es semmi mast nem tud menyen mar egyszer a fenebe a huje okoskodasaval mert csak rontja a levegot es veri a port hogy minden csak o altala van egy nagy dicsekvo meg magyarorszagon is le vizsgazott szegyelje magat ki veletek huje haszonlesok
Hozzászólt: Tóth János / Szerda, 2010. november 17., 21.10 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nagy hiba lett volna ha nem jelentünk volna meg a Fesztiválon. Jó lenne ha boksáni táncegyüttes lenne, de erre semmi esály egyenlőre, ezért hivtuk a már tapasztalt resicabányaikat. Persze, felléphettünk volna mint az ukránok, egy tál étellel és egy énekessel, de annál büszkébbek vagyunk, mi magyarok. A boksánbányai kultúrcsoport tagjai Gurmai Károly, Gurmai Erzsébet, Vincze-Jancsi Erzsébet (kiváló hangja van), Theer József, Pál Mariska, Vincze-Jancsi András, Korsós Péter, Kovács Gábor és Tóth János. Ez egy kultúrcsoport, nem kórus van tánsegyüttes.Tisztelet nekik, amikor a magyarságot képviselik, nem vallnak szégyent. Az én érdemem csak annyi, hogy nem hagyom őket lemondani mindenről, ezért vettem át az ideiglenes, kinevezett elnöki posztot, a tavasszal hivatalosan is megválasztottak. Elfogadtam, de igyekszem egy boksánbányai elnököt előkésziteni, minél hamarább.Remélem sikerűl, mert az ottani magyarok megérdemelik. Oklevelet mindenki kap, mert fontos a résztvétel. Más nemzetiségek részt sem vesznek. Jó volna első helyet nyerni minden fesztiválon, de ez, sajnos lehetetlen, nincs más megoldás mint Resicabányáról meghinni táncosokat, vagy Lugosról, Végvárról, Temesvárról. Ez bizony sok pénzbe kerűlne, tehát lehetetlen.
K9szönöm Csala Úrnak (asszonynak), hogy hozzászolt, igaza van, csak a helyzet sokkal bonyolúltabb. Tóth János, boksánbányai megválasztott elnök
Hozzászólt: Csala / Szerda, 2010. november 17., 17.04 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A tánccsoport minden tagja resicai. Jó volna, ha a cikkiró ne a Toth úr elbeszéléséből irna. Szeretnénk látni a boksáni Bányavirág tagjait.Az ételeket pálinkával fűszerezni azt jelenti, hogy paprika és bors helyett v. mellé pálinka is jutott az ételbe.Sajnálatos tény, hogy oklevelet mindenki kap(ott). Persze, nedhogy jövőre ne jöjjön.- Boksánban is jó volna egy helyi elnök az RMDSZ-nél, vagy - ha van ilyen - a Bányavirág Kultúrcsoportnál.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'