JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.45
Nagy Gizella gyermekvers-könyvének bemutatója

Fellebbent a fátyol a Szellőtitokról

A szerző, háttérben a verset előadó harmadikosokkal
A szerző, háttérben a verset előadó harmadikosokkal

Ha valaki egy héttel ezelőtt azt mondja, hogy rövidesen ki fogok olvasni egy gyermekvers-kötetet eleitől végéig, aligha hittem volna neki.

S lám, a (feltételezett) jóslás igaznak bizonyult: Nagy Gizella ny. aradi magyartanár Szellőtitokc. második kötetét (az első a Pitypang volt) nem csak „kinéztem” (talán saját gyártmányú kifejezés: átlapoztam, tájékozódtam benne – sokszor ezt tettem már pályám során a számomra valamely szempontból fontos könyvekkel, tudni akarván, nagyjából, mi van bennük), hanem kiolvastam.

Bár nem vagyok gyermek, hacsak nem a második gyermekkorban. És arra a következtetésre jutottam, hogy a Szellőtitok jó, olvasásra méltó könyv. Manapság pedig, amikor a nyomtatott könyvnek, sajnos, egyre kisebb az ázsiója, ez nem kevés. Nem tudhatom, hány általános iskolás nebulóhoz juthat el ez a szép kivitelezésű, egy művész illusztrációival ellátott kötet, magam szeretném, ha nagyon sokakhoz eljutna, és el is olvasnák.

Szóval: ezt a könyvet mutatták be múlt csütörtökön délután Aradon, a Csiky Gergely Főgimnázium Arad egyik nagy szülöttéről, Tóth Árpád költőről elnevezett, teljesen megtelt dísztermében. A nagy közönségre nem utolsósorban az lehet a magyarázat, hogy a színpadon szereplő 12 ügyes gyermek, Khell Levente tanító III. osztályos tanítványai a kötetből egyesével, kettesével, olykor hármasával – többnyire tényleg ügyesen, jó szövegértelmezéssel, dicsérje ez tanítójukat – verseket mondtak a bemutatott kötetből, s a szülők, nagyszülők, ismerősök jelentős számban jelen voltak. Azokon az aradi magyarokon kívül, akik „érdek nélkül” ott vannak szinte minden magyar összejövetelen.

A bemutatót a könyv kiadója, az Aradi Szabadság-szobor Egyesület elnöke (a jelentős hazai politikai pályafutást is befutott) Király András volt aradi, Arad megyei tanár nyitotta meg, dr. Brauch Magda, az előszó (mellesleg sok-sok kötet) szerzője folytatta, mindkettő, méltán, értékelve Nagy Gizella kötetét. Felszólalt természetesen a szerző, meg a kitűnő illusztrációkért „felelős” képzőművész, Ódry Mária, „nagy megtiszteltetésnek”, „az alkotó örömben lubickolásnak” nevezve a kötetben való együttműködését.

Kellemes, szép összejövetel volt Nagy Gizella könyvének aradi bemutatója.

Adjon nekünk jó sorsunk, minél hosszabb ideig, több hasonlót.

Könyveket és olyanokat, akik ezeket el is olvassák.

 

***

A Szelőtitokc., jó kiállítású (kemény, remélhetőleg sok forgatást kiálló borítójú) kötetet az aradi Szabadság-szobor Egyesület adta ki az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a megyei Kulturális Központ támogatásával.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'